Het verzetskruis op de Bussumerheide.
Het verzetskruis op de Bussumerheide. Foto: Arthur Graaff

Twee herdenkingen op 4 mei bij verzetskruis op Bussumerheide

Mensen

BUSSUM - Bij het verzetskruis (Google: ‘Herdenkingskruis’) op de Bussumerheide vinden zaterdag 4 mei twee herdenkingen plaats. De Gooise Atletiekclub (GAC) uit Hilversum laat er om 10.00 uur haar ‘herdenkingsloop’ eindigen en houdt dan een korte bijeenkomst. ‘s-Avonds om half acht is de reguliere herdenking. Dit jaar met de onthulling van de naam van een nieuw ontdekte geëxecuteerde, verzetsman Huibert van Ginhoven (1896-1942).

Volgens een woordvoerder van de GAC, Bert Klaver, bestaat die tocht naar het kruis al twaalf jaar. Hij heeft toegezegd in zijn toespraak aandacht te zullen schenken aan de geëxecuteerden op het kruismonument. Het kruis ligt officieel in de gemeente Hilversum, maar het is opgericht door Bussumers. De reguliere avondherdenking wordt vanuit Bussum georganiseerd en begint met een stille tocht vanaf wijkcentrum De Palmpit om 19.10 uur. De Bussumse Prins Mauritsband zorgt voor de muziek.

‘Lieu de mémoire’

De organisator van de reguliere herdenking, Bussumer Arthur Graaff, was zeer verrast toen hij deze ochtendherdenking ontdekte. Deze was hem tot dan toe onbekend. De traditionele vlaggenmast wordt die dag daarom al vroeg geplaatst, compleet met vlag en hij zal de ochtendherdenking bijwonen. Volgens de organisator bestaan er in Nederland verder geen ‘dubbele’ dodenherdenkingen op één en dezelfde dag. Hij benadrukt dat deze plek bovendien als echte executieplaats historisch een zogenaamde ‘lieu de mémoire’ is, een plaats van herinnering of een plaats delict - iets dat veel oorlogsmonumenten in steden niet zijn, zoals op de Dam.

Die Castricumse verzetsman Huibert van Ginhoven werd geëxecuteerd op 17 maart 1942. Speciaal voor deze onthulling komen er enkele tientallen nazaten van Huibert van Ginhoven uit Canada over. Die avond wordt de naam van de zesde dode bij de reguliere herdenking officieel onthuld door een zoon van het slachtoffer, Kees van Ginhoven. Er komt ook een wethouder uit Castricum en bestuurders uit Hilversum en Gooise Meren.

Slachtoffers

Vader Huibert van Ginhoven is met 45 jaar de oudste dode op het kruismonument. De jongste is Han van Zomeren (1917-1941), een communistische drukker van onder andere De Waarheid. Hij werd slechts 21 jaar. Twee andere geëxecuteerden bij het kruis waren betrokken bij verzetskrant Vrij Nederland en de familie Van Ginhoven was verder betrokken bij illegale kranten Trouw en Het Parool.

Graaff heeft veel waardering voor het initiatief van de GAC. Dat is mede omdat een van de startplaatsen voor de herdenkingsloop de Anton Philipsweg in Hilversum is, wat de herinnering aan het Philips-verzet oproept, waarbij acht medewerkers van de toenmalige zenderfabriek in Hilversum werden geëxecuteerd. Graaffs vader werkte daar toen als jong ingenieur, nam aan dat verzet deel en kende de doden. Hij werd gelijk met hen verraden en zat drie jaar in kampen en tuchthuizen in Nazi-Duitsland, tot zijn bevrijding in mei 1945, en ontving twee onderscheidingen.

Het verzetskruis ligt tweehonderd meter zuidelijk van de Catharinagaarde (Bussum-Zuid, tegen de heide aan) en de organisatie plaatst wegwijzers vanaf de Aaltje Noordewierlaan. Google Maps geeft de positie van het kruis ook aan. Na afloop is er tot 21.00 uur napraten in De Palmpit.


Uit de krant