Tijdens de legging op Johan Schoonderbeeklaan 10 in Naarden.
Tijdens de legging op Johan Schoonderbeeklaan 10 in Naarden. Foto: GooiseMerenNieuws

‘Voor ons een ontroerende bevestiging dat het goed is wat de stichting doet’

Mensen

NAARDEN/BUSSUM - Op de Johan Schoonderbeeklaan 10 in Naarden zijn vanmorgen vijf struikelstenen gelegd voor Walter en Rosa Steffens en hun kinderen Richard, Peter en Marianne. Zij werden in de Tweede Wereldoorlog vermoord door de nazis. De onderzoekers van stichting Struikelstenen Gooise Meren slaagden er in een van de nabestaanden van de familie Steffens op te sporen. 

Zev Mamlok kwam voor de plechtigheid over uit de Verenigde Staten. De gepensioneerde klarinetspeler speelde een prachtige melodie voor de aanwezigen, waaronder wethouder Hugo Bellaart en een klas met leerlingen van groep 8 van de Vondelschool. Kort daarvoor raakte Mamlok ontroerd door de teruggave van een bronzen beeldje van Marianne Steffens door een dochter van goede vrienden van Walter Steffens. Het beeldje had decennia bij haar moeder gestaan.

‘Iedereen is niemand’

Ook op de andere adressen, waar stichting Struikelstenen Gooise Meren deze ochtend struikelstenen plaatste, reageerden nabestaanden geëmotioneerd op de onthulling van struikelstenen voor hun omgebrachte familieleden. Op elk adres werden bloemen gelegd en herinneringsteentjes bij de struikelstenen gelegd. Op Julianalaan 14 in Naarden kwamen familieleden uit Londen, de Verenigde Staten en Zweden bijeen. Zij luisterden onder andere naar het gedicht Iedereen is niemand van Jan Bennink. Hij schreef dit gedicht voor Lothar Meyer, voor wie een struikelsteen op dit adres werd gelegdEwerden ook struikelstenen geplaatst voor Lothars moeder Martha en zus Ruth. De familieleden gaven na afloop aan zeer dankbaar te zijn voor de struikelstenen en dankte de medewerkers van stichting Struikelstenen Gooise Meren. Dat is voor ons een ontroerende bevestiging dat het goed is wat de stichting doet”, zei Willem de Jonge namens de stichting. 

Gedicht

De ochtend begon op de Brediusweg 8 in Bussum, alwaar twee struikelstenen werden gelegd voor Kurt en Ilse Oppenheimer. Gaston Bannier droeg een gedicht voor dat hij speciaal voor struikelsteenleggingen heeft geschreven. Struikelstenen zijn kleine stenen van 10 bij 10 centimeter, met een messing plaatje, waarin de namen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn gegraveerd. Deze monumentjes in de openbare ruimte worden geplaatst in de stoep voor de woningen waar zij voor het laatst woonden voor de gedeporteerd werden. Stolpersteine zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die sinds 1996 al meer dan honderdduizend van deze herdenkingsstenen maakte.

Op de Van Ostadelaan in Naarden werden vier struikelstenen onthuld voor Wilhelm Rostenstiel, zijn vrouw Irma en hun kinderen Liselotte en Albert. Op de Brediusweg 42 - Bussum - werden drie struikelstenen geplaatst voor Louis Zeehandelaar, Ronetta Zeehandelaar en hun zoon Leo.

Naar alle slachtoffers is onderzoek gedaan door de stichting en hun levensverhalen zijn gepubliceerd op de website. Op 3 juli worden er weer struikelstenen geplaatst. Het werk van stichting Struikelstenen Gooise Meren wordt gesteund door diverse fondsen en de gemeente Gooise Meren. Donaties van particulieren zijn ook zeer welkomMeer informatie: www.struikelstenengooisemeren.nl.

De gepensioneerde klarinetspeler Mamlok speelde een prachtige melodie.

Uit de krant