Afbeelding
Archieffoto.
Update

Wilco Dekker en Sander Daems bereiken allebei top van de Mount Everest

Mensen

NAARDEN - Het is ze gelukt: zowel Wilco Dekker uit Naarden als Sander Daems uit Bussum hebben de top van de Mount Everest bereikt. Beiden haalde het hoogste punt van de wereld donderdag. 

Het bereiken van de top was zwaar voor, zo liet Wilco weten. De weersomstandigheden waren niet gunstig en het was erg druk met andere klimmers. Maar toch lukte het. "Het is magistraal", laat Wilco Weten. De Naarder heeft nu nog vier tot vijf dagen de tijd nodig om alle kampen op te ruimen en terug te keren naar het 'base camp'. Daarna keert hij terug naar Nederland. 

Zwaar en gevaarlijk
Jaqueline, de vrouw van Sander, moest 36 uur in spanning op nieuws wachten. Ze heeft inmiddels ook contact gehad. "Ik heb hem vanmorgen 5 minuten kunnen spreken. Hij was kapot. Het was heel spannend, zwaar en gevaarlijk. Wilco en Sander klommen samen vanaf de Noord-kant, de Tibet-kant. Dat is de moeilijke kant en daar zie je minder mensen. In het nieuws hoor je nu veel over de Zuid-kant en de drukte daar en het feit dat al 7 mensen zijn omgekomen. De noord-en zuid-kant komen samen op de top en daar zei Sander dat het echt dringen was. Het was veel te druk en dat maakte het zo gevaarlijk."

Top van de wereld
Ze vertelt verder dat de mannen om 21.00 uur vertrokken voor de top-poging en daar om 4.00 uur ook echt waren. "Dat was nog voor de grootste drukte. Maar het was min 50 graden en heel zwaar. Daarna moesten ze weer naar hun kamp terug; een loodrechte afdaling van 2.000 meter door de sneeuw. Gelukkig heeft Sander alleen wat bloedblaren en is erg moe. Zo moe dat hij bijna niet meer kon lopen. Ze zitten nu op 6800 meter hoogte om wat bij te slapen. Ik ben heel blij dat Sander veilig is, hij was wel erg aangedaan. Wij als familie zijn trots op hem."

Terugtocht
Wilco en Sander zijn twee van de drie Nederlanders die de top dit seizoen hebben bereikt. Ze trekken veel met elkaar op, slapen in dezelfde tent. Ze kunnen binnenkort naar beneden gaan wandelen, een tocht over 28 kilometer. Jaqueline verwacht daar geen echte problemen. "Op 7 juni zien we hem weer op Schiphol."

Sander en Wilco voor vertrek bij de klimwand in Bussum.

Uit de krant