Afbeelding
Foto: Chaim Fetter

Bussumers op de bres voor aardbevingsslachtoffers Lombok

Mensen

BUSSUM - Bussumse Boukje van den Bosch-Smits wil geld werven voor het kindertehuis Peduli Anak op Lombok om de kinderen te steunen na de aardschokken op het Indonesische eiland.

Op Lombok waren zondag weer aardschokken met als gevolg twaalf doden en volgens autoriteiten raakten daarbij ook veertig mensen gewond. Twee weken geleden kwamen al 460 mensen om het leven door de aardbeving op het eiland. "Toen de aardbeving op zondag 5 augustus met een kracht van 6.9 Lombok trof, was ik met onze vier kinderen van tien, twaalf, veertien en vijftien jaar aan het werk als vrijwilliger bij het kindertehuis Peduli Anak op Lombok. Hier wonen tachtig kansarme kinderen die allemaal zijn getraumatiseerd door wat ze in hun jonge leven hebben meegemaakt. Ze zijn uitgebuit, misbruikt en verwaarloosd. Zonder opvang en ondersteuning zijn ze kansarm", vertelt Boukje, die momenteel in New York woont, maar een woning in Bussum heeft als thuisbasis. "We waren met het gezin eerst drie weken op vakantie in Singapore, Bali en Lombok en daarna deed ik een week vrijwilligerswerk samen met de kinderen toen de aardbeving het eiland overviel. Gelukkig konden alle kinderen ongedeerd wegkomen. Het was voor ons allemaal een angstaanjagende ervaring, maar we hebben toen wel besloten om te blijven en de kinderen, die nu allemaal dakloos zijn, te helpen."

Veel schade
Boukje vertelt dat de woonhuizen en keuken enorm beschadigd zijn en dat iedereen buiten moet leven en slapen. "We moesten de matrassen, dekens en kussen delen en nu weten we hoe het voelt om te wachten op de spullen en hoe blij je bent als die eindelijk zijn aangekomen."

Emotionele achtbaan
Het was voor Boukje een week met extreme omstandigheden. "We zaten dan ook in een emotionele achtbaan waarbij wij de luxe hadden om weer naar huis te gaan. We zijn nu veilig thuis, maar ons hart en onze gedachten zijn nog steeds in Lombok. De kinderen hebben dag en nacht opgetrokken met de weeskinderen waardoor een sterke band is ontstaan. We waren allemaal in tranen bij het afscheid en we voelden ons schuldig dat wij wel weg konden. Deze ervaring vergeten we nooit meer." 

Nu start er dus een hulpactie. Doneren kan via www.pedulianak.org of door geld over te maken naar NL 08 INGB 0000 0018 16 t.n.v. Stichting Peduli Anak.

Uit de krant