Afbeelding
Foto: Vranz van Maaren

Bojan Cicic en Bachvereniging spelen ‘Brandenburgse’ concerten

Kunst & cultuur

NAARDEN - De Nederlandse Bachvereniging trapt het culturele seizoen af met de sprankelende ‘Brandenburgse’ concerten. “Een groot feest van kleur voor alle instrumenten”, volgens gastdirigent en violist Bojan Čičić. Hij zet tijdens de tournee van de iconische concerten in op de verrassing: “Ik wil net dat ene gouden randje vinden.” Op dinsdag 3 oktober om 20.15 uur in de Grote Kerk.

Bach schreef de ‘Brandenburgse concerten’ als open sollicitatie in de hoop een nieuwe baan als kapelmeester te krijgen. En dat merk je: in de concerten daagt Bach de spelers - en de luisteraar - uit. Wat Bach in de concerten presteert, grenst aan het ongelooflijke. Hij verkent de mogelijkheden van de instrumenten op talloze manieren, zowel solistisch als in combinatie met elkaar. Elk concert is anders in instrumentatie, lengte, structuur, stijl en techniek. Het resultaat is een spektakel van vormen en kleuren: een visitekaartje van jewelste.

Gouden randje

Bojan Čičić gaat bij deze iconische concerten voor de verrassing: “We hebben allemaal deze muziek in ons hoofd zitten, we kennen zoveel opnamen en uitvoeringen. Maar hoe kunnen we ons publiek naar het puntje van de stoel drijven, met een accent, een frase waar net een ander licht op schijnt? In deze muziek kun je je vakmanschap bijzonder goed laten zien. Ik hoop op iets meer dan een gemiddelde, goede Bachuitvoering, ik wil net dat ene gouden randje vinden.”

Als toetje serveert Čičić de experimentele Suite in g klein - toegeschreven aan Bach maar zeer waarschijnlijk van zijn zoon Wilhelm Friedemann - en het Hoboconcert in d klein. In dit concert dat even virtuoos is als de ‘Brandenburgse’ concerten, is een glansrol weggelegd voor de eerste hoboïst van de Bachvereniging, Rodrigo López Paz.

De Nederlandse Bachvereniging is een uniek en toonaangevend vocaal-instrumentaal ensemble van internationale betekenis. Honderd jaar geleden begonnen we met het uitvoeren van Johann Sebastian Bachs Matthäus-Passion in Grote Kerk Naarden. Sindsdien zet de vereniging zich met hart en ziel in om Bachs muziek met de wereld te delen.

Uit de krant