Afbeelding
Foto: Bibliotheek Gooi+

Themacafé ‘Schilders van de Vechtstreek’ in bibliotheek van Muiden

Kunst & cultuur

MUIDEN - In de bibliotheek van Muiden vindt woensdag 20 september (10.00 tot 12.00 uur) weer een themacafé plaats. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Spreker is Jaap Versteegh. Hij vertelt deze ochtend over zijn boek ‘Schilders van de Vechtstreek’.

De rivier de Vecht, die loopt van Utrecht naar Muiden, weerspiegelt al eeuwen zowel de schoonheid van de natuur als de rijkdom van de Hollandse Cultuur uit het verleden. Vooral de 17de en 18de eeuw lieten diverse rijke families uit Amsterdam en Utrecht langs de Vecht indrukwekkende buitenplaatsen bouwen, vaak voorzien van lommerrijke tuinen. Het aanzien van de Vechtstreek wordt echter niet alleen bepaald door sporen van rijkdom, ook de armere gebieden rond de plassen dragen bij aan het karakteristieke landschap. Op korte afstand van de rivier strekken zich door vervening ontstane natuurgebieden uit. Daar binnen liggen de Loosdrechtse Plassen, evenals de Vinkeveense Plassen aan de westelijke zijde van de Vecht, ontstaan door turfwinning. In 2004 werd dit uitgestrekte natuurgebied aangewezen als Natura 2000-gebied.

Dit rijkgeschakeerde landschap trok veel kunstenaars aan die de schoonheid van de Vechtstreek vastlegden in schilderijen, boeken, tekeningen en prenten. De schilders van de Vechtstreek geeft een uitgebreid overzicht van deze kunstwerken en plaatst deze in een brede kunsthistorische context, waarbij allerlei wetenswaardigheden over zowel de kunstenaars als de locaties aan de orde komen.

Uit de krant