Muiden-Vesting.
Muiden-Vesting. Foto: Harm Hasenaar

Gooise Meren treedt toe tot Vereniging Nederlandse Vestingsteden

Historie

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren sluit zich aan als lid van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV). Dit is een feestje waard, meent de gemeente. Daarom zijn alle inwoners - en in het bijzonder die van Muiden-Vesting en Naarden-Vesting - op zaterdag 20 april om 12.45 uur welkom in Het Nederlands Vestingmuseum. De toegang is dan gratis!

De gemeente heeft met de kernen Naarden en Muiden twee prachtige vestingsteden en de gemeente is - samen met Het Nederlands Vestingmuseum en de Stichting Monumentenbezit (SMB) - verantwoordelijk voor het behoud van deze monumentale omgeving.

Op 20 april rond 12.45 uur wordt aan de wethouder Erfgoed, Nico Schimmel, een buitenvlag uitgereikt door de heer Domburg, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden. Daarna lossen de kanonniers van het museum aan de Westwalstraat saluutschoten. De ceremonie is het letterlijke startschot voor de samenwerking. Na de schoten krijgt de wethouder een welkomstpakket uitgereikt. Het gezelschap, aangevuld met Stichting Monumentenbezit (SMB) en Het Nederlands Vestingmuseum, loopt vervolgens gezamenlijk met de vlag naar De Gele Loods. Hier wordt de vlag gehesen.

Dit jaar is het voor de eerste keer het weekend van het Verdedigingserfgoed. Op 20 en 21 april aanstaande zijn honderden boeiende forten, kastelen en bunkers in Nederland geopend. Op de website Forten.nl/weekend-verdedigingserfgoed, zijn alle evenementen te vinden. Ook in Gooise Meren zijn er veel extra activiteiten.

De Vereniging Nederlandse Vestingsteden zet zich in om het mooie culturele erfgoed, vooral de vestingsteden die Nederland rijk is, te behouden en bereikbaar te maken voor iedereen. Gemeenten wisselen via de VNV kennis uit over het belang van historische vestingsteden.

Uit de krant