Foto: PR

Vierde afvalbak komt vanaf mei

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - De klikohuishoudens in Gooise Meren krijgen er in mei een vierde afvalcontainer bij: voor pmd-afval. Later in het jaar wordt de huidige grijze bak vervangen voor een kleinere.

Iedereen die nu ook al afval aanbiedt in 'kliko's' krijgt een grote pmd-container met een inhoud van 240 liter en een oranje deksel. In de pmd-container gaan plastic verpakkingen, blik en drinkkartons. Daardoor is er veel minder restafval, dus kan de 'grijze bak' kleiner. Pmd hoort nu al gescheiden te worden. Dat gaat via zakken en die gaan verdwijnen. Wie pmd-afval scheidt, merkt nu al dat er aanzienlijk minder restafval overblijft. Vandaar dat de bak voor restafval kleiner wordt (140 liter). Die komt echter pas weken later. Gelijktijdige verwisseling is vorig jaar in Huizen slecht bevallen, meldt de GAD-woordvoerster.

Wie dat wil, kan grotere, kleinere of extra containers aanvragen. De GAD stuurde daarover onlangs een brief met instructies en voorwaarden. Een container weigeren mag ook, maar de GAD wijst erop dat afval scheiden wel verplicht is. Wie niet de juiste bakken heeft, moet dus zelf het afval gescheiden inleveren.

Het ophalen van het afval gaat vanaf januari 2019 veranderen. Pmd- en restafvalcontainers worden dan nog maar één keer in de drie weken geleegd. De frequentie van de groenbak gaat in het snoeiseizoen (maart-november) naar wekelijks. Het papier blijft eens per maand.

Uit de krant