Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Klooster Mariënburg eindelijk gemeentelijk monument

Cultureel

BUSSUM - Het heeft enkele jaren moeten duren, maar klooster Mariënburg wordt nu dan toch echt een gemeentelijk monument. Het gemeentebestuur heeft het klooster aangewezen. 

Met het geven van de monumentenstatus wordt de waarde van het klooster beschermd. 

Het kloostercomplex wordt de komende jaren klaar gemaakt om bewoond te worden. Naast dat het klooster zelf getransformeerd wordt wordt er gebouwd op de grond achter het klooster. "De monumentenstatus geeft de gemeente een toetsingskader bij de herontwikkeling en het verlenen van de omgevingsvergunning", zo laat de gemeente weten. 

Dat het klooster nu een monument wordt gebeurt mede op verzoek van het Cypersgenootschap, dat er al veel langer op aandringt om het beeldbepalende gebouw met een monumentenstatus te beschermen. De gemeenteraad van achtereenvolgens Bussum en Gooise Meren drong er ook al meerdere keren op aan, maar de monumentenstatus liet lang op zich wachten. De gemeente wilde steeds bouwplannen afwachten, maar besluit nu toch door te zetten. 

De eigenaar van het klooster en andere belanghebbenden hebben nog zes weken om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit van het gemeentebestuur. 

Uit de krant