Afbeelding

Groen plein voor Brandsmaschool

Algemeen

BUSSUM - Het is de Juliana Brandsmaschool gelukt om het schoolplein te vergroenen. Het vernieuwde plein werd maandag op feestelijke wijze geopend.

"We hebben nu ook een speelheuvel en wilden die op een spectaculaire manier in gebruik laten nemen", vertelt docent Wilma Hilberts. "Om die reden was er een speciale gast: de 17-jarige Dyan Evenhuis die Nederlands juniorkampioen biketrial is. En spectaculair was het: de leerlingen vonden het geweldig."

De school is, samen met de leerlingen, ouders, ouderraad en leerkrachten, maanden bezig geweest met de voorbereidingen om het allemaal voor elkaar te krijgen. Maar waarom een 'groen' schoolplein? "Uit onderzoek is gebleken dat kinderen op een groen schoolplein gevarieerder en anders spelen en meer plezier hebben tijdens de pauze. Het schoolplein had weinig groen maar wel veel tegels en nu worden de leerlingen, zeker als het mooi weer wordt, met de natuur omringd", aldus directeur Marjolein van Gelsdorp. "Via crowdfunding hebben we het voor elkaar gekregen. Zo hebben we een sponsorloop, een speciale veiling 'De nacht van acht' van groep 8, een groeneschoolpleinloterij en een verkoop van bloembollen georganiseerd om het geld bij elkaar te krijgen voor het groene schoolplein. Ook waren er individuele acties en schenkingen. Al deze geweldige acties hebben 20.000 euro opgebracht."

Voor het ontwerp van het plein werd de school begeleid door Donkergroen, een ontwerpbureau gespecialiseerd in het maken van groene schoolpleinen. "De leerlingen uit groep 7 hebben over het project verteld en naar aanleiding van de wensen van de kinderen is er een plan ontworpen en daar zijn we, samen met het ontwerpbureau, mee aan de slag gegaan."

Het plein bestaat nu uit een speelheuvel met een rioolbuis erin om in en op te spelen. Er is een buitenklas gecreëerd met een lange bank van tegels waar de kinderen les kunnen krijgen en er staan nieuwe voetbaldoeltjes. Op het kleuterplein staan nu zandkeukens waar de peuters met zand en aarde taartjes kunnen bakken en daarna fijn uit kunnen rusten in de wilgenhut.

Uit de krant