Afbeelding
Foto: Pixabay

Fusies in Gooi en Vecht, Gooise Meren moet afwachten

Politiek

GOOISE MEREN - De provincie blijft bij haar standpunt dat de Gooise gemeenten moeten fuseren. Voor Gooise Meren en Weesp wordt echter de wettelijke procedure verlengd tot na het definitieve besluit van de Weesper gemeenteraad (Amsterdam of Gooise Meren) komende donderdagavond. 

Amsterdam en Gooise Meren willen fuseren met Weesp. Als de raad van Weesp dan besluit met welke gemeente zij gaat fuseren, stopt de provinciale de wettelijke procedure. Als de raad van Weesp op 9 november besluit een referendum te houden wordt de wettelijke procedure verlengd tot de eerste raadsvergadering na het referendum. Als de raad dan niet besluit met wie ze gaan fuseren, bepaalt de provincie dit zelf. 

Fusie en samenwerking van gemeenten in de Gooi en Vechtstreek zijn nodig om de bestuurskracht van de regio te versterken, melden Gedeputeerde Staten. Daarom moeten Hilversum en Wijdemeren fuseren, net als Huizen, Blaricum en Laren. Op langere termijn blijft een Gooise gemeente het ideale scenario om zowel de regionale als lokale bestuurskrachtproblemen op te lossen. De hierboven beschreven fusies - op z'n vroegst op 1 januari 2021 - moeten daarom worden gezien als tussenstap.

Uit de krant