Catharina van der Meer met de jongeren die in de studio aan de slag waren.
Catharina van der Meer met de jongeren die in de studio aan de slag waren. Foto: Yvette de Vries

STAD Gooi: 'Aanpak lijkt te werken'

Algemeen

BUSSUM - "We hebben echt een andere filosofie op het werken met jongeren", steekt Catharina van der Meer van wal. Ze is sinds juli 2014 het gezicht van STAD GOOI. Ze kiezen niet voor de klassieke manier van aanbod van allerlei activiteiten, maar laten jongeren zelf met ideeën komen en bieden dan ondersteuning. "Wij selecteren de doelgroep niet op wat er misgaat. De jongeren komen hier omdat ze zelf iets willen opzetten of gewoon nieuwsgierig zijn." Die aanpak lijkt goed te werken.

In de 3,5 jaar dat ze actief zijn in Bussum zijn er al talloze jongeren binnen komen lopen met de meest uiteenlopende ideeën. Van een complete modeshow en het aanleggen van een skatebaan tot een vlog over jongeren en financiën en een studio waar ze muziek kunnen mixen en opnemen.

Catharina is overigens niet zo happig op het labelen van de projecten als 'succesvol' of 'groot'. Daar zit voor haar niet het succes van STAD GOOI.

"Als je ziet dat iemand uit zijn comfortzone stapt en zichzelf ontwikkelt of dat ene stapje zet en in zichzelf gaat geloven: daar gaat het om en dat de jongeren het zelf doen. Elk project is bijzonder en een stap uit de comfortzone doet de ene jongere met iets heel kleins en de andere met iets heel groots. We gaan geen dingen voor jongeren bedenken en ook niet vertellen hoe ze zich moeten gedragen. Want zo werkt het niet. Je moet ze niets aanbieden, maar zelf iets laten bedenken. Dan sluit het aan op hun belevingswereld. Zij weten wat er speelt en het verandert ook zo snel. Je kunt dat niet vastleggen in wat wel en niet werkt en ook geen strategie bedenken en deze dan uitvoeren."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant