Beeld uit het concept ruimtelijke kader gebiedsontwikkeling Crailo.
Beeld uit het concept ruimtelijke kader gebiedsontwikkeling Crailo. Foto: Provincie Noord-Holland

Crailo kost drie gemeenten 33,2 miljoen euro

Politiek

REGIO - De gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren nemen het voormalige defensieterrein Crailo over van de provincie Noord-Holland voor het astronomische bedrag van 33,2 miljoen euro. De overdracht van de gronden is uiterlijk op 31 december dit jaar. Dat schrijven de Hilversumse wethouders Wimar Jaeger en Floris Voorink aan de gemeenteraad.

De drie gemeenten willen het gebied herontwikkelen. Er moeten (ongeveer 500, waarvan eenderde sociale) woningen en (grote en kleine) bedrijven komen. Ook gaat een deel 'terug naar de natuur'. Jaeger benadrukt dat - hoewel het om een fors bedrag gaat - de miljoenen (door de verkoop van grond aan toekomstige bewoners) weer terug in de drie gemeenteladen komen. "Het is geen koopje, maar als je kijkt naar de business case ziet het er goed en vertrouwenwekkend uit. Het was een kwestie van flink onderhandelen met de provincie, maar we hebben als gemeenten er goed naar gekeken welk bedrag verantwoord is. We willen niet geld toeleggen."

Op 31 december 2029 moet het gehele bedrag zijn betaald. Daarbij geldt dezelfde verdeelsleutel die zij in de aanloopfase betaalden: voor Hilversum is dat 55 procent, Gooise Meren 35 procent en Laren 10 procent. De komende weken werken de drie gemeenten de zogenaamde gebiedsvisie (hoeveel en wat voor woningen? hoe duurzaam?) verder uit. Eind dit jaar komen de drie gemeenteraden tijdens een gezamenlijke bijeenkomst bijeen om te praten over dit onderwerp.

Uit de krant