Wethouder Eric van der Want.
Wethouder Eric van der Want. Foto: Bastiaan Miché

Gooise Taalakkoord tegen laaggeletterdheid

Zorg & Gezondheid

REGIO - Laaggeletterdheid bestrijden en voorkomen. Met die gedachte ondertekenden tientallen in de Gooi en Vechtstreek actieve partijen (uit onderwijs, zorg en welzijn) het zogenaamde Taalakkoord.

Een op de negen Nederlanders behoort tot de groep van laaggeletterden en heeft daardoor moeite om mee te komen. In regio Gooi en Vechtstreek gaat het om zo'n 12.000 inwoners die onvoldoende (digi)taalvaardig zijn. "Door ondertekening van het Taalakkoord spreken we met elkaar af om voor deze groep een extra inspanning te leveren", aldus de Hilversumse wethouder Eric van der Want, tevens voorzitter binnen het Sociaal domein. "Voorkomen dat er lees- en schrijfachterstand optreedt is essentieel als je wilt dat mensen zich kunnen redden. In een samenleving waarin informatie zo'n grote rol speelt, wordt dat alleen maar belangrijker."

Specifieke acties
In dit Taalakkoord, een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven, leggen deelnemende organisaties vast wat ze gaan doen om mensen te helpen die belemmeringen ondervinden door een te lage taalvaardigheid, rekenvaardigheid en/of digitale vaardigheid. Daarnaast belooft elke organisatie specifieke acties te ondernemen.

Zo zijn in de gemeenten Weesp en Wijdemeren medewerkers het wijkteam en de consulenten werk in inkomen getraind om laaggeletterdheid te herkennen en door te verwijzen. Diverse welzijnsorganisaties bekijken of het taalniveau van de eigen schriftelijke communicatie geschikt is om ook laaggeletterden te bereiken.

Workshops
Het UWV biedt workshops om werkzoekenden digi-vaardiger te maken. Het ROC Amsterdam start dit schoolseizoen met lees- en schrijfcursussen voor laaggeletterde Nederlanders (NT1).

Nederland telt 1,3 miljoen laaggeletterden in de leeftijd van 16 tot 65 jaar. Inclusief de 65-plussers komt dat aantal zelfs uit op 2,5 miljoen. In regio Gooi en Vechtstreek is van de circa 245.000 inwoners zo'n 12.000 mensen onvoldoende taalvaardig. Dat wil zeggen dat zij niet, of slecht in staat zijn om in het Nederlands geschreven (digitale) informatie te gebruiken in het dagelijks leven.

Depressies
Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterdheid op een groot aantal gebieden doorwerkt. Mensen uit deze doelgroep lopen een groter risico op werkeloosheid en sociaal isolement. Ook zijn ze vatbaarder voor depressies, belanden ze vaker in de criminaliteit en doen ze een groter beroep op medische zorg. Ook hun kinderen lopen deze risico's.

Uit de krant