SDO wandelt na een uur voetballen door de Hilversumse defensie

BUSSUM - Het was afgelopen zaterdagmiddag eigenlijk geen weer om te voetballen. Met meer dan 30 graden op de thermometer lag het meer voor de hand om verkoeling te zoeken en het rustig aan te doen. Desondanks kwamen voor een oefenwedstrijd de spelers van SDO en FC Hilversum het bloedhete kunstgrasveld in Bussum op. SDO won na 90 loodzware minuten met 8-0.

Het duel op het sportpark De Kuil werd begonnen met 1 minuut stilte ter nagedachtenis van Jan van Beusekom, erelid van FC Hilversum en jarenlang bestuurslid. Het was een wedstrijd van David tegen Goliath. SDO speelt al jaren op zondag in de hoofdklasse en de Hilversummers, die op zaterdag voetballen, doen als jaren verwoede pogingen om uit de 3e klasse te promoveren.

Voor beide trainers, Ferry Marks van FC Hilversum en Koen Janssen van SDO, was de wedstrijd een meetmoment. Marks: “Na de coronacrises zijn we pas drie weken volop aan het trainen. Een wedstrijd tegen een veel sterkere tegenstander is een goede test om te kijken waar we nu staan.” Janssen meldde: “Wij hebben begin juli een week getraind en zijn nu weer twee weken bezig. Ik ben met een selectie van 27 spelers begonnen; vijf waren er vandaag niet. De meesten hebben vandaag een uur gespeeld. De huidige groep wordt nu uitgedund tot een selectie die gaat strijden voor een basis plaats. De uitslag interesseert met niet zoveel. Het gaat mij vooral op de wijze waarop we hebben gevoetbald. Het verleden heeft geleerd dat scoren geen probleem is; verdedigen is voor ons een stuk lastiger. De cijfers na de afgebroken competitie liegen niet: 45 voor en 44 tegen. Eén ding is zeker: op zondag 6 september om 14.00 uur uit tegen Purmersteijn moeten we er staan.”

Kinderspel SDO in tweede helft

FC Hilversum kon in de eerste helft de schade beperkt houden. Met kunst en vliegwerk hield de verdediging met Jasper van de Heuvel stand. Op slechts één afstandsschot van SDO verkeek de 19 jarige Hilverumse keeper Justin Sackers zich. De realiteit was wel dat het niveauverschil tussen hoofdklasse spelers en 3e klassers zichtbaar was. Alleen met heel veel inzet en geluk wist Hilversum in 45 minuten de schade tot slechts één tegengoal te beperken. Met de aantekening dat twee doelpunten door de strak leidende Bussumse arbiter Roelof Luinge wegens buitenspel werden afgekeurd. In de tweede helft kreeg Hilversum met Dennis Loos, overgekomen van SDO, een paar kleine kansen. Na een kwartier scoorde SDO de 2-0 en even later de derde treffer bij invaller keeper Lars Raaijen. Maar toen was bij Hilversum de pijp leeg en stortte het als een kaartenhuis in elkaar. Kinderlijk eenvoudig wandelde de thuisploeg naar 8-0.

Ruim voor de officiële eindtijd in een wedstrijd met veel drinkpauzes, maakte Luinge een einde aan de marteling voor Hilversum. Ferry Marks hinkte op twee gedachten: “Onze eerste helft was goed met een paar doelrijpe kansen. Dat je verliest van een hoofdklasseploeg is ook geen schande. Ook al zit vrijwel iedereen er in het laatste half uur doorheen; dan mag je het niet zo laten lopen. We zetten de deur wagenwijd open Feit is dus dat we fysiek en mentaal niet 100% zijn; zelfs geen 80. We hebben nog tot tijd daaraan te sleutelen voordat op 19 september de competitie begint.” De eerste graadmeter voor verbetering is op 22 augustus als de ploeg van Marks een oefenwedstrijd speelt tegen 2e klasser BFC in Bussum.

Tekst: Philip Detmar