The Amsterdam Consort (fluit Jeannette Landré | fagot Marieke Stordiau | viool, altviool Albert Adams | piano Mariken Zandvliet)
The Amsterdam Consort (fluit Jeannette Landré | fagot Marieke Stordiau | viool, altviool Albert Adams | piano Mariken Zandvliet) Foto:The Amsterdam Consort (fluit Jeannette Landré | fagot Marieke Stordiau | viool, altviool Albert Adams | piano Mariken Zandvliet)

Zomerse voorstelling ‘75 zonnestralen’ vertelt over geschiedenis Gooise Meren

Cultureel

MUIDEN - Onder de paraplu van de serie Proefkamermuziek wordt de zomerse voorstelling 75 zonnestralen gespeeld voor maximaal 35 bezoekers per optreden in een coronaproof setting. Verhalen over de historie van Muiden, Muiderberg, Bussum en omgeving vanaf 1900 worden muzikaal omarmd door muziekgezelschap The Amsterdam Consort.

De Grote Kerk Muiden sloot half maart haar deuren. Nu, vijf maanden later, wordt de eerste voorstelling weer gegeven. Verteller Pauline Broekema, 34 jaar verslaggever bij het NOS-Journaal tot 2019, is als geen ander in staat om verhalen tot leven te brengen. Zij neemt het het publiek mee naar Muiden, Muiderberg, Bussum en omgeving rond 1900. De geschiedenis naar het heden wordt gevolgd in een veelkleurig palet aan verhalen, over actuele thema’s als vrijheid, gebondenheid en verbondenheid, hoop en herdenken.

“Voor 75 zonnestralen put ik vooral uit mijn familiekroniek Het Boschhuis dat in 2014 verscheen en deels speelt in Muiden, Muiderberg, Naarden, Bussum en omgeving”, vertelt Broekema. “Het stuk begint met Jannetje, mijn dappere en ondernemende overgrootmoeder uit Muiderberg, die zo graag uitkeek over de Zuiderzee en ’s ochtends in alle vroegte, met de dauw in haar klompen, op het land de koeien bijeendreef en ze molk. Jannetje, nog geen twintig, voert ons onder meer mee naar Indië, naar een tabaksplantage op Sumatra, keert terug en gaat weer wonen in Muiderberg.”

“In de geschiedenis van Jannetje ligt een verhaal besloten dat veel raakvlakken heeft met wat wij de afgelopen maanden beleefden én, al was het in een andere vorm, herdachten: de bezetting en die 75 jaar in vrijheid. In de voorstelling wordt ook teruggegrepen op wat ons in het heden, in de coronatijd, overkwam en bezighield. Dat we zien hoe afhankelijk we werden van anderen. Het samen moesten zien te redden, hoop houden, hulp krijgen, troost bieden en getroost worden. Hoe ik het zelf heb ervaren? Naast verdrietige zaken waren er ook positieve dingen. Ik sprak buurtgenoten die ik nog nooit had ontmoet. Gleed in een ander ritme. Leerde onze tuin en mijn naaste omgeving nog meer te waarderen. Heb veel gewandeld en gefietst, rondjes om het Naardermeer gemaakt. En dacht dan aan mijn oma, geboren en getogen op een boerderij aan het Naardermeer. Mijn agenda was in één keer leeggeveegd. Dat zullen veel mensen hebben ervaren.”

“Daarom is het zo fijn weer met The Amsterdam Consort op te gaan treden. Ik heb het gemist. En dan is het heel bijzonder om juist in de Grote Kerk in Muiden het stuk te kunnen opvoeren. Vlak bij het gemeentehuis waar mijn overgrootmoeder Jannetje, terwijl haar aanstaande echtgenoot alweer in Indië zat, ‘met de handschoen’ trouwde.”

Kaarten zijn te bestellen op www.proefmakermuziek.nl

Uit de krant