Afbeelding

Vijftien jaar gevangenisstraf geëist voor doodslag op 42-jarige vrouw uit Naarden

Politie

BUSSUM - Mensonterend. Zo omschreef de officier van justitie vandaag de handelswijze van een 45-jarige verdachte uit Bussum. Het Openbaar Ministerie houdt de man verantwoordelijk voor de dood van de 42-jarige Edita Moliené uit Naarden in september 2018. 

Haar levenloze lichaam werd opgerold en vastgesnoerd in een opblaaszwembadje aangetroffen in de Muidertrekvaart in Muiden. Ze was toen al zeker een week overleden. Tegen de verdachte is een gevangenisstraf van vijftien jaar geëist op verdenking van doodslag.

Familieleden maken op 13 september melding van vermissing van het slachtoffer. Op 10 september hebben ze voor het laatst contact gehad met de vrouw die toen verbleef bij de verdachte in Bussum. De man vertelt de politie dan echter dat zij die tiende september bij hem is vertrokken. Op 20 september wordt het lichaam van het slachtoffer gevonden, waarna onder leiding van het Openbaar Ministerie een grootschalig politieonderzoek wordt opgetuigd. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

In de periode daarna vindt de politie steeds meer aanwijzingen voor de betrokkenheid van de 44-jarige Bussumer bij de dood van Moliené. Dit leidt in november 2018 tot zijn aanhouding. Ook daarna gaat het onderzoek verder. Hoewel de verdachte altijd heeft ontkend het slachtoffer om het leven te hebben gebracht, acht het Openbaar Ministerie dit op grond van het dossier wel degelijk wettig en overtuigend bewezen.

DNA
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat in de knoop van het touw dat om de nek van het slachtoffer zat, DNA van de verdachte is aangetroffen. De verdachte heeft hier geen verklaring voor kunnen geven. In de berging van de verdachte zijn bovendien touwen, tiewraps en elektriciteitsdraden aangetroffen die van hetzelfde soort zijn als waarmee het slachtoffer vastgebonden was en waarmee het zwembadje om het lichaam heen zat vastgesnoerd.

Uit vezelonderzoek door het NFI blijkt dat het waarschijnlijk is dat het gebruikte touw één stuk heeft gevormd met het in de berging van verdachte aangetroffen touw. Van een ander touw dat om het lichaam van het slachtoffer zat, concludeert het NFI dat het zeer waarschijnlijk hetzelfde touw is als dat eerder door verdachte gebruikt is bij het erotisch knevelen van een andere vrouw. Van deze erotisch kneveling zijn foto’s bij de verdachte thuis gevonden.       

Ook zitten in het dossier verklaringen van twee verschillende buren die stellen dat de verdachte in de zomer na 2018 beschikte over een opblaaszwembadje. Een buurman weet zich specifieke details van dit badje te herinneren die overeen blijken te komen met het badje waarin het lichaam was gewikkeld.

Zendmast
Uit een geluidsopnamen op de telefoon van de Bussumer zou blijken dat het slachtoffer zich op 11 september nog bij hem in de woning bevindt. Op 11 september straalt de telefoon van het slachtoffer bovendien nog een zendmast aan in de directe omgeving van de woning van de verdachte. Dit past niet bij het verhaal van verdachte dat het slachtoffer op 10 september bij hem is vertrokken.

Tot slot vormen de gesprekken tussen de verdachte en undercoveragenten volgens het Openbaar Ministerie een belangrijk onderdeel van het bewijs. De verdachte bekent in deze gesprekken het slachtoffer te hebben gedood. Deze conversaties zijn zeer zorgvuldig gevoerd. Het Openbaar Ministerie acht de uitingen van de verdachte in deze gesprekken dan ook betrouwbaar en ziet er geen grootspraak in, zoals verdachte zelf zijn uitspraken later heeft betiteld.

Niet meegewerkt
De verdachte is voor observatie in het Pieter Baancentrum geplaatst geweest. Hij heeft echter niet meegewerkt aan het onderzoek. Het Openbaar Ministerie acht hem volledig toerekeningsvatbaar en heeft in deze zaak dan ook geen tbs geëist. Uit verklaringen van getuigen komt een beeld naar voren van een man die zeer plotseling erg agressief kan worden en geweld niet schuwt. 

Hoewel de veroordelingen die de man op zijn strafblad heeft staan al ouder zijn, zijn er in de politiesystemen vele meldingen te vinden van incidenten tussen verdachte en (ex-)partners. Behalve voor de doodslag stond de verdachte vandaag ook terecht voor de mishandeling en bedreiging van twee andere vrouwen. Daarnaast stonden er verboden wapenbezit, een inbraak en heling op de tenlastelegging. Ook deze feiten acht het Openbaar Ministerie allen bewezen.

Lange gevangenisstraf gerechtvaardigd
Alles afwegende komt de officier van justitie tot de conclusie dat een lange gevangenisstraf van vijftien jaar gerechtvaardigd is. "Verdachte heeft een familie hun geliefde moeder en zus ontnomen en heeft het ontzielde lichaam op een respectloze manier gedumpt. Ook nu nog geeft verdachte geen openheid van zaken en vergroot daarmee het leed van de nabestaanden. Gezien zijn gewelddadige inslag wordt de kans op recidive hoog ingeschat. Een lange gevangenisstraf is daarom ook vanuit het oogpunt van bescherming van de samenleving noodzakelijk."

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd de vordering van de nabestaanden toe te wijzen tot een bedrag van ruim 5700 euro. 

Uit de krant