Afbeelding
Foto: PR

Gemeente Gooise Meren blundert, maar krijgt waarschijnlijk geen straf

Algemeen

BUSSUM - Een villa aan de Koningslaan 29 staat er inmiddels enkele jaren. Maar de in 2016 verleende omgevingsvergunning is nooit openbaar bekendgemaakt door de gemeente. Daardoor hebben mogelijke bezwaarmakers tegen het bouwplan de kans gemist om de vergunning aan te vechten. Toch gaat de Raad van State (RvS) die blunder waarschijnlijk door de vingers zien, zo bleek woensdag tijdens een hoger beroep bij de Raad in Den Haag.

Een buurtbewoner maakte daar alsnog bezwaar. Niet met het doel om de villa weer te laten afbreken, maar wel met het doel om af te dwingen dat de gemeente voortaan alle verleende vergunningen openbaar aankondigt. Daarmee wordt volgens de buurtbewoner ook voorkomen dat er zomaar villa's worden gebouwd in dit beschermde dorpsgezicht die sterk afwijken. Omwonenden moeten volgens hem altijd de mogelijkheid krijgen om een bouwplan te bekritiseren. "Dat staat in de wet."

Overtreden

Een woordvoerster van de gemeente erkende bij de Raad ook dat de wet is overtreden. "Er is een fout gemaakt. Maar in de wet staat niet dat daar een straf op moet volgen. Het gebeurt wel eens dat een vergunningverlening niet wordt aangekondigd. Het blijft mensenwerk."
Maar dat argument ging er bij de raadsvoorzitter niet in: "Het is wel wat laconiek om te zeggen dat het wel eens kan misgaan. Publiceren van een vergunning zou een automatisme moeten zijn. Zo'n fout kan eigenlijk niet. Dat geef ik aan de gemeente mee."

Toch heeft de Raad al vaker zulke overtredingen door de vingers gezien. Want ook andere zaken spelen daarbij een rol. Had de buurtbewoner niet al eerder in actie kunnen komen, bijvoorbeeld toen de bouw van de villa van start ging? Te lang stil blijven zitten geeft een bezwaarmaker een minder sterke positie in een juridisch geschil. Bovendien mag de vergunninghouder er ook op kunnen rekenen dat de vergunning na enige tijd onaantastbaar wordt.

Weerkaatsing zonlicht

Maar er geldt volgens de Raad nog een eis. Wie nauwelijks last heeft van een bouwwerk in zijn omgeving, wordt door de Raad ook niet als belanghebbende gezien en kan daardoor niet bezwaar maken. De buurtbewoner woont op liefst 500 meter afstand en kan alleen vanuit een zolderraam de villa aan de Koningslaan zien. Het dak van de villa zorgde na de bouw voor glinstering door weerkaatsing van zonlicht. De Raad zal aan dat bezwaar waarschijnlijk weinig belang hechten. Volgens de gemeentewoordvoerster verdwijnt die glinstering na enige tijd en er zijn intussen nieuwe bomen geplant.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Uit de krant