De gemeente wil dat het scheepswrak wordt verwijderd.
De gemeente wil dat het scheepswrak wordt verwijderd. Foto: Yannick uit den Boogaard

Onduidelijk wie betaalt voor opruimen scheepswrak De Elisabeth in de Vecht

Algemeen

MUIDEN - De gemeente Gooise Meren moet de last onder bestuursdwang, die zij op 10 december oplegde aan schipper Pam van Lohuizen, zes weken opschorten. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht gisteren bepaald.

Van Lohuizen, -voor intimi De Viking- had voor 1 februari een zevental wrakken, onder meer de overblijfselen van de driemaster Elizabeth Smit (gelegen bij de monding van de vecht in de haven bij Muiden) op moeten ruimen. Als dat niet voor die tijd gebeurde, zou de gemeente zelf de rotzooi opruimen op kosten van Van Lohuizen. Maar de schipper zag dat niet zitten en meldde zich voor het verstrijken van de datum bij de bestuursrechter in Utrecht.

Zeven ton
Hij wil wel opruimen, zei hij donderdag voor de bestuursrechter maar hij is niet in staat om het spul weg te halen. "De Elisabeth Smit weegt zeven ton. Daar heb je een kraan bij nodig." Bovendien zouden veel spullen niet van hem zijn.

Al vijftig jaar
Ook de Elisabeth Smit niet, die is van de BV waar Van Lohuizen enig aandeelhouder van was, maar de BV bestaat inmiddels niet meer. Het verhaal is dat Van Lohuizen al bijna vijftig jaar op die plek in Muiden zijn stek heeft gevonden. Hij bouwt schepen maar ook de klipper waar hij regelmatig verblijft, ligt er. Al vele malen is hij in gesprek met de gemeente Muiden geweest om officieel een ligplaats te krijgen op die plek. Maar dat is steeds mislukt. "Waar moet ik heen met mijn schip? Vroeger kon je nog wel ergens aanleggen en een nieuwe plek vinden, maar dat kan tegenwoordig niet meer", zegt Van Lohuizen. Bovendien vindt hij dat hij altijd goed voor het terrein heeft gezorgd. "Het voelt een beetje als stank voor dank", laat hij desgevraagd weten.

Opschonen
De gemeente liet tijdens de zitting weten dat zij vinden dat het terrein zo snel mogelijk opgeschoond moet worden. "Er staat al een bedrijf klaar dat zo aan de slag kan", aldus de advocaat van de gemeente Gooise Meren. Zij vindt dat het om een waardevol gebied gaat achter het Muiderslot dat ook deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam.

Erop of eronder
Voor Van Lohuizen is het nu erop of eronder. In de last op bestuursdwang moet Van Lohuizen alles weghalen ook de witte Klipper waar vanuit hij werkt. Maar volgens Van Lohuizen heeft hij gewoon recht om daar te liggen. Hij is er in de jaren zeventig neergestreken toen er nog geen bestemming was voor het gebied. Toen die bestemming er kwam in 1981 was er sprake van een overgangsrecht. Maar dat heeft de gemeente nooit uitgezocht. De rechter heeft nu bepaald dat de gemeente eerst moet uitzoeken hoe het zit met het overgangsrecht dat Van Lohuizen eventueel toekomt.

Uit de krant