De deelnemers hadden alle begrip voor de beslissing.
De deelnemers hadden alle begrip voor de beslissing. Foto: Yvette de Vries
Foto's

Eerste wedstrijddag Muiden Hardzeildagen afgelast

Algemeen

MUIDEN Vanwege de te harde wind zijn de wedstrijden van vandaag, zaterdag 26 oktober, afgelast. De organisatie maakte dat vanochtend iets na negen uur bekend. Twee jaar geleden werden de wedstrijden op de tweede dag, de zondag, ook afgelast in verband met het weer. 

Er wordt een wind verwacht van 5 Bft met uitschieters tot 8 Bft (stormachtige wind) En dan is het gewoon niet verantwoord om het water op te gaan. "Veiligheid voor alles", aldus Leon Rutten van de organisatie. 

De Muider Hardzeildagen zijn de afsluiting van het seizoen voor de schepen waaronder veel  botters, tjalken, skûtsjes en tweemastklippers. Op deze dagen varen, naast de vaste bemanning, ook veel gasten mee. "Met zoveel gasten aan boord", is het ook gewoon niet verantwoord met deze weersomstandigheden", reageert een van de deelnemers. 

Begrip

Er was onder de schippers en hun bemanning alle begrip voor de beslissing. Er klonk zelfs een luid applaus toen Rutten de afgelasting bekend maakte. "Met onze bemanning kunnen we het wel aan, maar voor de boot is het niet goed, dan is de giek zo kapot", aldus een schipper uit Spakenburg. "Een heel verstandige beslissing, ik had hetzelfde besloten", reageert een andere schipper. Al had zijn boot en bemanning het prima aangekund. "Mijn boot vindt dit heerlijk", aldus de schipper. 

Alternatief programma

De wedstrijdleiding maakte direct ook een alternatief programma bekend. Een pubquiz, touwtrekken en troswerpen. 

 Morgen gaat de wedstrijd wel door, dan waait het wat minder hard.


De meeste zeilers blijven een dagje in Muiden hangen.
De boten kunnen morgen wel uitvaren.

Uit de krant