De overval in Bussum in oktober vorig jaar.
De overval in Bussum in oktober vorig jaar. Foto: Bastiaan Miché

Cel en jeugd-tbs voor supermarktovervaller

Politie

BUSSUM - Een 18-jarige jongen uit Lopik die vijf supermarkten in onder meer Hilversum en Bussum heeft overvallen in anderhalve week is veroordeeld tot één jaar jeugddetentie. Ook legt de rechtbank Midden-Nederland de verdachte de zogenoemde PIJ-maatregel op, ook wel jeugd-tbs genoemd.

Tussen 23 oktober 2018 en 2 november 2018 heeft de jongen – toen nog minderjarig – in totaal vijf supermarkten overvallen. Met een groot mes dwong hij de caissières het geld uit de kassalade aan hem te geven. Twee daarvan waren in 't Gooi: eerst op 26 oktober in de Jumbo aan de Stephensonlaan, een dag later in  de Lidl aan de Laarderweg in Bussum. De andere drie overvallen waren in Den Dolder, Nijkerk en Vianen. De man zou duizenden euro's buit hebben gemaakt.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De verdachte heeft volgens de rechtbank alleen nagedacht over de manier waarop hij zo snel mogelijk aan geld kon komen. Hij heeft niet stilgestaan bij de gevolgen van zijn handelen. Uit verklaringen van de caissières zou blijken dat zij heel erg bang voor de overvaller waren en twee van hen hebben op zitting verklaard te denken dit angstige gevoel de rest van hun leven te blijven voelen.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder andere gekeken naar de landelijke richtlijnen voor jeugdige verdachten van gewapende overvallen. Ook houdt de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van de jongen.

Uit onderzoek blijkt dat hij diverse stoornissen heeft die ook aanwezig waren toen hij de supermarkten overviel. De rechtbank neemt het advies van deskundigen om hem de strafbare feiten verminderd toe te rekenen dan ook over.

PIJ-maatregel
Net als de officier van justitie vindt de rechtbank dat de verdachte moet worden behandeld. Naast de jeugddetentie legt de rechtbank dan ook de zogenoemde PIJ-maatregel op. Dat is een behandelmaatregel voor jongeren bij wie er sprake is van een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening.

De maatregel wordt opgelegd voor drie jaar, maar de rechtbank benadrukt dat de duur van de behandeling niet gemaximeerd is. Een PIJ-maatregel kan worden omgezet in tbs. Bij drie van de overvallen was ook een tweede – meerderjarige – verdachte betrokken. In die zaak is nog geen uitspraak.

Uit de krant