Leon Oosterbroek en stadspromotor Annemarie van Lieshout.
Leon Oosterbroek en stadspromotor Annemarie van Lieshout. Foto: Yvette de Vries

Vlaggetjesdag: de jaarlijkse opening van het nautisch seizoen

Cultureel

MUIDEN - Een soort van Sail, maar dan in Muiden: de opening van het nautisch seizoen wordt in Muiden traditioneel met Vlaggetjesdag gevierd. Maandag is het zover. Om 11.15 uur is de aftrap met een optreden van de Meiden van de Kade en de hele dag zijn er schepen om te bezoeken en kan er zelfs meegevaren worden met de Huizer botters. Rond 17.00 uur is er een afsluitend concert met de welbekende palingsound.

Vlaggetjesdag is altijd goed voor flink wat aanloop in Muiden: het trekt bezoekers vanuit de hele regio. "Terecht, omdat het echt een prachtig evenement is voor jong en oud, met mooi opgetuigde schepen in dit decor", aldus Leon Oosterbroek. Ze kijkt om zich heen vanaf het schip waarop we zitten.

Leon is een van de organisatoren van het eerste uur en herinnert zich de eerste keer Vlaggetjesdag nog goed. Toen was het zo druk dat ze bij de toenmalige wethouder op het matje moesten komen. "Het mocht nooit meer zo druk worden in Muiden", lacht Leon.

Onder de schepen die gratis te bezoeken zijn, bevinden zich de driemaster Sanne Sophia, stoomschip de Hydrograaf, ofwel de pakjesboot van Sinterklaas, en lemsteraak Grote Kager. "Stuk voor stuk bijzondere schepen", valt stadspromotor Annemarie van Lieshout haar bij. Trots zijn ze dat ze ook mijnenveger MAHU M880 naar Muiden hebben weten te krijgen. Verder zijn er natuurlijk de schepen van de Bruine Vloot en ook de Meander van de Stichting Vaarwens ligt aan de kade. Wie beschikt over zeebenen kan tegen een kleine vergoeding ook aan boord stappen van een van de Huizer botters of meevaren op een RHIB. Voor muziek en een hapje en een drankje wordt natuurlijk ook gezorgd. Er treden diverse shantykoren op en wie geluk heeft komt ook nog Captain Jack Sparrow tegen. Meer info is te vinden op www.vvv.muiden.nl.

 

Uit de krant