Keihard trainen en afzien om klaar te zijn voor de loodzware beklimming.
Keihard trainen en afzien om klaar te zijn voor de loodzware beklimming. Foto: Peter de Jong

Bergbeklimmer Wilco Dekker gaat in april de Mount Everest op

Mensen

NAARDEN - Wilco Dekker heeft een definitieve 'go' voor zijn 60-daagse expeditie waarbij hij met een groep bergbeklimmers gaat proberen om de Mount Everest te beklimmen. "Ik kijk er erg naar uit, maar wel met wat gezonde spanning. Ik hoop echt als 26ste Nederlander ooit op de berg te kunnen staan. Maar laat maar komen, ik kan niet wachten", zegt hij enthousiast.

Voordat Wilco de berg überhaupt op mag, moest hij de benodigde visa en het bijbehorende geldbedrag regelen. "Veertigduizend euro vragen ze voor de hele expeditie waarvan de helft al op gaat aan vergunningen. Maar het is ook niet zo dat je een plekje inkoopt, je moet wel een staat van dienst hebben, zodat je genoeg ervaring met bergbeklimmen hebt om toegelaten te worden." Gelukkig voldoet de Naarder aan al deze voorwaarden en kan hij zich volop focussen op zijn loodzware voorbereiding en training.

Bezienswaardigheid
Wilco kiest daarbij niet voor de gemakkelijkste weg. "Ik heb gewoon een baan van dik veertig uur per week en ik probeer zeker twaalf uur te trainen. Zaterdag liep ik bijvoorbeeld met windkracht 8 op het strand van Bloemendaal naar IJmuiden heen en weer (15 kilometer) met een rugzak van 20 kilo op mijn rug en een grote autoband achter mij aan over het strand. Ik had ook een skibril op tegen de zandstralen. Op zo'n moment ben ik wel een bezienswaardigheid. Iedereen kijkt of spreekt mij aan en wenst mij succes. Dat doet mij goed.

Afgelopen weekend trainde Wilco op het strand.

Het was echt ouderwets afzien en dat is wat ik nodig heb om mij voor te bereiden op de beklimming. Ook op de berg is het ook afzien en moet je uren lopen. Hiervoor train ik ook veel op de trap bij de Stichtse Brug: 75 treden die ik een keer of 80 omhoog loop, met bepakking. Daar doe ik dik twee uur over. Dat is oersaai, maar uiteindelijk kom je in een soort cadans, een trance en op die manier maak je je geest vrij."

Hoogtetent
Binnenkort gaat Wilco zich ook 's nachts voorbereiden. "Ik krijg volgende week een hoogtetent waarin ik ga slapen. In de tent wordt het zuurstofgehalte heel langzaam teruggebracht van 20 naar 10 procent. Het is dan alsof je lichaam op 5.000 meter hoogte verkeert. Voordeel is dat je dan rode bloedlichaampjes aanmaakt."

Aftellen
Het trainen, slapen, maar ook eten, inlezen en het fondsen werven houdt hem flink bezig. Het is dan ook aftellen naar 5 april, de datum van de expeditie. "We gaan met een hele club van twaalf expeditieleden, vijftien sherpa's, 100 jaks en 3000 kilo aan spullen de berg op naar het Advanced Base Camp op 6400 meter hoogte. Na 40 dagen kun je beginnen aan de toppoging, die ook nog eens zes dagen duurt. Daarbij zijn we erg afhankelijk van de weersomstandigheden.

Foto: Peter de Jong

Goede doel
Ik koppel mijn actie aan het goede doel: ik wil voor Artsen zonder Grenzen 8848 euro ophalen, een bedrag dat even hoog is als het aantal meters tot de top. Ook wil ik meehelpen met het weghalen van plastic afval op de berg en dat zal ik op de terugweg doen. Ik doe tijdens mijn reis regelmatig via de satelliettelefoon verslag van mijn belevenissen."

Wie meer wil weten over Wilco of zijn goede doel wil sponsoren kan kijken op www.grenzenaandetop.nl.

Uit de krant