Feest maandagochtend in Bussum.
Feest maandagochtend in Bussum. Foto: Yvette de Vries

Juliana Daltonschool voor de vierde keer op rij 'excellent'

Algemeen

BUSSUM - De Juliana Daltonschool heeft voor de vierde keer op rij het predicaat 'Excellente School' ontvangen. Een knappe prestatie volgens de instantie die de scholen onderzoekt en de predicaten uitreikt.

Het predicaat Excellent krijgt een school als het op een zelfgekozen onderdeel veel beter presteert dan andere scholen. Dit geldt voor zowel scholen in het basis-, het middelbaar en het speciaalonderwijs.

De Juliana Daltonschool aan de Willem Kalfflaan doet dat door zich vooral te richten op maatwerk. Directeur Jeanne de Vaal vertelt dat ze het onderwijs zo hebben ingericht dat ieder kind zijn of haar talent kan ontwikkelen. Ze gebruiken hier onder meer een talentenboom voor. In iedere klas hangt hiervoor aan de muur een boom met de namen en talenten van de afzonderlijke kinderen. Daar staan naast rekenen, veters strikken en voetballen ook talenten als troosten, helpen en moppen vertellen op. Bij de feestelijke uitreiking was ook de projectleider Excellente Scholen Inspectie aanwezig. "Scholen moeten hun zaken echt goed op orde hebben en zich voortdurend blijven ontwikkelen. Met elke keer hetzelfde trucje word je niet Excellent", zegt de projectleider. 

In totaal ontvingen 79 scholen het predicaat Excellente School. De landelijke teller staat daarmee op 191. Het gaat dan om 64 scholen in het basisonderwijs, 110 scholen in het voortgezet onderwijs en 17 scholen in het speciaalonderwijs. De predicaten worden jaarlijks toegekend door de inspecteur-generaal van het onderwijs op basis van de adviezen van de Jury Excellente Scholen. In principe mag een school het predicaat voor drie jaar voeren. De Juliana Daltonschool uit Bussum is de enige school uit de gemeente die zich momenteel Excellente School mag noemen. Scholen die in aanmerking willen komen, kunnen zich overigens zelf aanmelden voor de keuring.

Uit de krant