Wielie Elhorst is predikant PKN in Bussum én in Amsterdam predikant met bijzondere opdracht voor de lhbt-gemeenschap.
Wielie Elhorst is predikant PKN in Bussum én in Amsterdam predikant met bijzondere opdracht voor de lhbt-gemeenschap. Foto: Bob Awick

Bussumse roze predikant ziet hoe Nashville-verklaring ook tot iets heel moois leidt

Cultureel

BUSSUM - Kerken en gemeenten door het hele land hangen de regenboogvlag uit om aan te geven dat ze niet achter de Nashville-verklaring staan, maar juist geloven in een tolerante samenleving. De verklaring wordt gezien als anti-homopamflet. De Bussumse predikant Wielie Elhorst van de Wilhelmina- en Verlosserkerk deed mee aan een tegenreactie.

Elhorst merkte dan ook dat al het gedoe om de Nashville-verklaring ook tot iets moois leidt. "De mensen weten dat ik een roze predikant ben. Ze komen daarom ook echt naar mij toe om mij een hart onder de riem te steken. De tekst stuit mensen tegen de borst. De steun die wij als lhbt-gemeenschap hebben mogen ontvangen is massaal en is echt breed opgepakt, zowel vanuit de samenleving als vanuit de kerk. Ik zie hoe van iets heel lelijks iets heel moois is gekomen. We zeggen nu samen: zó willen we niet meer met elkaar in gesprek", zo vertelt hij.

De Bussumse predikant vertelt verder dat de hele zaak in Bussum niet zo van toepassing is. "We hebben hier maar een enkele lhbt'er in de geloofsgemeenschap. In Bussum zien we ook dat er voor deze groep geen belemmeringen zijn in de Protestante Gemeente. We hebben hier een liberaal-progressieve gemeente. Natuurlijk blijven gesprekken over seksuele oriëntatie en genderidentiteit nodig, maar er is ruimte voor. Ik ben zelf hier zelf predikant en dat zegt natuurlijk ook wel wat. In de rest van het land geldt dit tolerante beleid nog lang niet overal."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant