Gerard Boerhout deed de zaak in 1984 over aan Ronald de Weert.
Gerard Boerhout deed de zaak in 1984 over aan Ronald de Weert. Foto: Yvette de Vries

Bussumse schoenmaker Boerhout/De Weert bestaat honderd jaar

Bedrijven

BUSSUM - De Bussumse schoenmaker Boerhout/De Weert bestaat honderd jaar. 

Gerard Boerhout (80) wist als vijfjarig jongetje al dat hij schoenmaker wilde worden. In 1960 nam hij de schoenmakerszaak van zijn leermeester Coen Harmsen over. In 1984 deed hij de winkel en werkplaats, inmiddels gevestigd aan de Huizerweg, over aan Ronald de Weert. De naam Boerhout/De Weert prijkt op het uithangbord aan de gevel van de winkel. "Dat heb ik bewust gedaan, vanwege de naamsbekendheid, maar ook uit respect voor Gerard", vertelt Ronald. Overigens komt er geen groot feest om het 100-jarig bestaan te vieren. Er is een klein toepasselijk cadeautje voor de klanten en de hele week staat er wat lekkers klaar op de balie.

De beide heren zien elkaar nog regelmatig en keuvelen er dan ook flink op los. De herinneringen en anekdotes vliegen door de winkel. "Er waren twee kandidaten om de zaak over te nemen", weet Ronald zich nog te herinneren. Hij was veruit de favoriet en het klikte direct. "Ik kom uit de orthopedie en wilde ondernemer worden." Als instrumentenmaker op een orthopedische afdeling in het ziekenhuis miste hij het contact met patiënten. Toen hij eigenaar werd van de schoenmakerij had hij eigenlijk het beste van twee werelden: hij kon zijn kennis blijven gebruiken en hij had contact met klanten.

Schoenen repareren, maar ook maken
Behalve schoenen repareren maakt hij zelf ook schoenen, een uitstervend beroep volgens Ronald. "Wij doen het nog zoals het 100 jaar geleden werd gedaan en zoals het ook bedoeld is." Boerhout valt hem bij: "Er zijn nog maar weinig echt goede ambachtelijke schoenmakers."

De schoenmaker heeft veel vaste klanten, waaronder ook veel kantoormensen. "Hakken en zolen moeten er netjes uitzien." Beide heren zijn trots op hun vak. Ze hebben ook nog een goede onderhoudstip: regelmatig poetsen, maar niet te veel schoenpoets gebruiken. Uitpoetsen doe je met een nylon kous of een wollen sok.

Uit de krant