Afbeelding

Gemeente kan niets doen: weg vrij voor sloop historisch herstellingsoord

Politiek

BUSSUM - Er werden ter elfder ure nog spoedmonumentenaanvragen gedaan door Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap, maar het bleek woensdagavond niets uit te halen: de gemeenteraad heeft weg vrijgemaakt voor de sloop van de twee beeldbepalende panden aan de J.J. Verhulstlaan. De gemeenteraad heeft een 'verklaring van geen bedenkingen' afgegeven voor de nieuwbouw op de plek van de historische houten huizen. 

VVD, D66, Hart voor BNM, CDA en GroenLinks stemden voor de gevraagde 'verklaring van geen bedenkingen'. Daarmee komt de sloop van het oud-herstellingsoord dichterbij en kunnen er straks twee nieuwe twee-onder-een-kap villa's gebouwd worden. 

Gemeente kon vergunning niet meer afwijzen
Ook de reden waarom de gemeenteraad akkoord moest gaan met de 'verklaring van geen bedenkingen' werd pijnlijk duidelijk. De vergunning kon niet worden afgewezen, omdat vanwege traagheid bij de gemeente de vergunningverlening de wettelijke termijnen al ruim overschreden heeft. Als de gemeente de vergunning toch zou afwijzen, zou het juridisch aansprakelijk kunnen worden gesteld. 

Heemschut reageert door de hele kwestie de omgekeerde wereld te noemen. "Erfgoed gaat nu waarschijnlijk verloren door fouten die de gemeente maakt", zo stelt men. 

Spoedmonumentenaanvragen worden nog wel behandeld
De spoedmonumentenaanvragen worden overigens nog wel behandeld. Heemschut en het Cuypersgenoogschap verwachten wel dat, door het besluit van de gemeenteraad, de kans van slagen klein is. Heemschut zal tegen de verdere vergunningverlening alle mogelijke stappen zetten om sloop van de houten woningen te voorkomen.

Uit de krant