Muziekdocent Eddy van Bennekom leert de kinderen van Groep 8 van de Gooilandschool de fijne kneepjes van het ukelele spelen.
Muziekdocent Eddy van Bennekom leert de kinderen van Groep 8 van de Gooilandschool de fijne kneepjes van het ukelele spelen. Foto: Judith Overeem

Docent Eddy van Bennekom: ‘Het is aanpoten, maar het lukt altijd’

Cultureel

BUSSUM - Voor de meeste kinderen van groep 8 van de Bussumse Gooilandschool was het de eerste kennismaking met de ukelele. Afgelopen week maakte gelegenheidsdocent muziek Eddy van Bennekom met dertig gestemde ukeleles zijn opwachting in de aula van de school. 

Twee klassen van groep 8 zouden na elkaar in een lesuur het liedje ‘Stand by me’ instuderen en aan het eind van de les als ukelele-orkest uitvoeren. Van Bennekom: “Dat is wel aanpoten, maar het lukt altijd. Na een uur hebben we een ukelele-orkest, waaraan de kinderen met veel enthousiasme hebben gewerkt.” Het ukelele-project kwam kort nadat de schoolmusical was opgevoerd.

De ukelele-workshop is een initiatief van de Stichting Kunst en Cultuur Huizen in het kader van haar streven naar meer muziek op school. Daarvoor werd contact gezocht met Eddy van Bennekom, oud-directeur Opleidingen van het ROC in Amsterdam en oud-muziekdocent aan het vmbo in Amsterdam. Deze heeft een lesmethode bedacht waarmee hij in minder dan een uur een hele klas kinderen van 9 en 10 jaar oud iets op een muziekinstrument leert spelen dat zij nog niet eerder in hun handen hebben gehad.

Docente Judith Overeem heeft op school het een en ander voorbereid en via de Stichting Kunst en Cultuur Huizen contact gezocht met Van Bennekom. Zij heeft ook de foto’s gemaakt. “Dat was nog wel een dingetje want de privacywetgeving staat niet toe dat zomaar kinderen op de foto worden gezet die bijvoorbeeld in een krant wordt gepubliceerd. Maar dat is opgelost”, aldus Judith. Na de les hebben de kinderen geholpen met het in de auto laden van dertig ukeleles.

Uit de krant