Ook dit jaar is er weer een doeboek voor kinderen.
Ook dit jaar is er weer een doeboek voor kinderen. Archieffoto: Maarten van Haaff

Erfgoedfestival Gooi & Vecht 2021 start met inspirerend buitenprogramma

Cultureel

GOOISE MEREN - Gooi & Vecht staat deze zomer tijdens de tweede editie van het Erfgoedfestival in het teken van de Gooise Grensverleggers, Wereldverbeteraars en Uitvinders. 

Erfgoedfestival Gooi & Vecht is een tweejaarlijks festival in het Gooi en de Vechtstreek met telkens een wisselend thema. Duik van 26 mei tot en met 12 september in de erfgoedverhalen van onder andere P.C. Hooft, Nescio, Piet Mondriaan en Frederik van Eeden. Maar liefst twintig musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen in het Gooi en de Vechtstreek hebben de handen ineengeslagen voor een inspirerend programma. 

Coronaproof buitenprogramma 

Tot de musea hun deuren weer mogen openen, bestaat het Erfgoedfestival met name uit een buitenprogramma. Er zijn veertien thematische wandelingen en een fietspuzzeltocht ontwikkeld langs historische plekken in de regio, waar grensverleggers en wereldverbeteraars hebben gewoond en gewerkt. Met de Erfgoedfestival Routekaart en digitale Spacetime Layers-app kunnen bezoekers zelf op pad om onderweg boeiende erfgoedverhalen te ontdekken; van het grensverleggende tuinontwerp van Kasteel-Museum Sypesteyn tot kolonisten die in Bussum, Laren Huizen en Blaricum nieuwe leefgemeenschappen begonnen. Daarnaast is de hele zomer verdieping op het buitenprogramma te vinden door middel van vlogs, blogs, tentoonstellingen en de podcastserie Gooise Grensverleggers. Kijk voor het volledige programma op www.erfgoedfestivalgooivecht.nl.

Grensverleggend digitaal 

Vanaf augustus wordt de regionale geschiedenis op een spectaculaire manier ontsloten met de modernste technologie. In de rondreizende, interactieve Augmented Reality-installatie kan het publiek aan boord van de Gooische Stoomtram terug in de tijd en dwalen door middel van een hololens door de museale collecties in Gooi & Vecht. Vanaf de start van het Erfgoedfestival verschijnen er gedurende de zomer tien podcasts online in de serie Gooise Grensverleggers, waarin museummedewerkers en andere experts het publiek meenemen in verrassende verhalen. Over Mondriaan die danst bij Hamdorff, of Van Houten die de wereld verovert met innovatieve chocoladereclames.

Routekaart en Kinderdoeboek 

De Erfgoedfestival Routekaart leidt bezoekers met fiets- en wandeltochten langs de historische plekken in de regio. Deze gratis kaart is verkrijgbaar bij alle VVV’s en musea, en online te bestellen via webshopvisitgooivecht.nl. Voor kinderen verschijnt in juni een zomerdoeboek vol puzzels en verhalen over Gooise Grensverleggers. Het boek is gratis te verkrijgen in de musea en wordt dankzij een genereuze bijdrage van de Vrienden van het Gooi aan alle schoolkinderen in groep 6 uitgedeeld.

Door samenwerking sterk 

Het festival wordt georganiseerd door de samenwerkende musea in Gooi & Vecht en per keer doen er extra partners mee, zoals dit jaar de historische kringen, bibliotheken en het Papageno Huis. Het festival wordt genereus gesteund door Regio Gooi en Vechtstreek, provincie Noord-Holland, VSBfonds, Rabobank Gooi & Vecht, Lakeland Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Uit de krant