Foto: Bob Awick

Vader Tommy-Boy verheugd over komst 'slim fietsslot'

  Buurt / wijk

BUSSUM - De vader van Tommy-Boy, het jongetje dat anderhalf jaar geleden omkwam na een ongeluk op de Franse Kampweg, reageert erg verheugd over de komst van een 'slim' fietsslot dat op de markt komt. Dat slot blokkeert smartphone-gebruik op de fiets.

Het slot, de Safe Lock, werd vandaag gepresenteerd door KPN en Veilig Verkeer Nederland. Met het slimme fietsslot wordt een mobiele telefoon geheel geblokkeerd zodra de fiets van het slot wordt gehaald. Dat moet weer ongelukken voorkomen doordat jongeren tijdens het fietsen meer aandacht hebben voor hun smartphone dan voor het verkeer. Een op de vijf fietsongelukken bij kinderen komt door het gebruik van een smartphone. In 2015 raakten, volgens cijfers van VVN, in totaal 441 kinderen gewond door fietsongelukken en kwamen er twaalf om het leven.

App
De Safe Lock is een fietsslot dat in verbinding staat met een app op de telefoon. Met de app maakt de fietser het slot open. Op het moment dat het open is, stuurt de app een signaaltje naar het mobiele netwerk dat het data- en telefoonverkeer tijdelijk stopzet. Zodra het slot weer dichtgaat, wordt het telefoon- en dataverkeer weer vrijgegeven.

De Safe Lock wordt deze zomer nog geoptimaliseerd. Aan het eind van het jaar zal het voor zo'n 100 euro in de winkels liggen. Voorlopig werkt het slot alleen met Android-toestellen.

Tommy-Boy
De vader van Tommy-Boy, Michael Kulkens, is "hartstikke blij dat het er komt", zo vertelt hij aan het AD. Zijn zoon werd door een auto geschept, terwijl hij op zijn fiets met zijn telefoon bezig was, en overleed aan zijn verwondingen. Sindsdien probeert Kulkens scholieren duidelijk te maken hoe gevaarlijk smartphonegebruik op de fiets is. 

Het slot is een stap in de goede richting, maar kost ook een smak geld. Het liefst ziet Kulkens dat smartphones allemaal blokkeren wanneer een gebruiker harder rijdt dan 15 kilometer per uur. De nieuwste iPhone die in september op de markt komt, beschikt over zo'n stand, en ook Samsung-telefoons hebben iets vergelijkbaars. "De techniek is al zover, het zou het mooist zijn als die stand ook daadwerkelijk op alle smartphones komt."

Meer berichten