Afbeelding
Foto: MuiderNieuws

Bouw circulaire brandweerkazerne in Muiden binnenkort van start

Buurt / wijk

REGIO - De gemeente Gooise Meren en brandweer Gooi en Vechtstreek kondigen het slaan van de eerste paal van de nieuwe kazerne in Muiden aan. 

Dit moment vindt plaats op dinsdagochtend 23 augustus. Het betreft een bijzonder moment, omdat het niet alleen een nieuwe, maar ook circulaire brandweerkazerne wordt.

Circulaire realisatie

Gemeente Gooise Meren wil zo veel mogelijk een circulaire realisatie en heeft zich daar ook voor dit project volop voor ingezet. Doelstelling van de gemeente is dan ook een zoveel mogelijk toekomstbestendig en circulair gebouwde brandweerkazerne te ontwikkelen en realiseren met een passende uitstraling in samenhang met de omgeving. De vrijwilligers van de post zijn blij dat nu eindelijk zichtbaar iets gaat gebeuren. 

Naast een milieuvriendelijk gebouw ook een plek dat kantoorruimte biedt zodat de vrijwilligers kunnen flexwerken in plaats van de daarvoor nu gebruikte container-unit. Naast de brandweer zal zich hier ook een politiepost vestigen en wordt het een onderkomen voor de buitendienst van de gemeente.

Definitief ontwerp

Groothuis Bouwgroep is verantwoordelijk voor het definitief ontwerp met bij behorende vergunningen een circulaire realisatie en een ambitieuze BCI-score waarmee de circulariteit onafhankelijk wordt gemeten. Willem Jan van de Worp: “Groothuis Bouwgroep heeft vanuit de visie ondernemerschap is Rentmeesterschap veel focus op circulair bouwen. De tender voor een nieuwe brandweerkazerne voor de gemeente Gooise Meren is voor ons een hele mooie kans om de ervaringen die we in de afgelopen jaren met circulair ontwerpen en bouwen hebben opgedaan in te zetten in deze tender.’’

Vaststellen circulariteit

Het ontwerp scoort goed op de BCI waardering, dit staat voor Building Circularity Index (BCI). De BCI is een wetenschappelijk onderbouwde en in de praktijk beproefde methode om de circulariteit van vastgoed vast te stellen. Het ontwerp van de brandweerkazerne met deze BCI-score wordt gekenmerkt door onder andere de volgende zaken: houten gevelbekleding met FSC keurmerk, cementloze betonconstructies voor fundatie en monolithische afgewerkt betonvloeren, voorkomen van materialen met een toxische belasting zoals verven en lijmen, alle toegepaste materialen komen in een zogenaamd materialenpaspoort te staan en nog een aantal kenmerken.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Mogelijk in 2023 terugkeer van Proeverij van Gooise koren Bonte mix van koren zingt voor groot publiek; hele gezellige drukte in Naarden-Vesting Cultureel 26 sep, 16:15
Afbeelding
Geweldig buurtfeest in Muidense wijk Noordwest Buurt & wijk 26 sep, 12:45
Afbeelding
Auto vanaf station Bussum-Zuid gestolen 112 26 sep, 12:03
Afbeelding
Wethouder Luijten en voorzitter BFC openen nieuw kunstgrasveld Sport 26 sep, 10:00
Logo
Afbeelding
Achterstallig loon is inzet Geschil tussen werkneemster en baas van Bos en Hei in Naarden; schikking tussen beide partijen blijft uit Algemeen 26 sep, 07:00
Afbeelding
Ondergrondse container opgeblazen met bom in Bussum foto’s 25 sep, 19:00
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring Het ontstaan van Bussum Algemeen 25 sep, 10:55
Afbeelding
De Grote Clubactie 2022: 14 clubs doen mee in gemeente Gooise Meren Sport 25 sep, 07:59
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief