Burgemeester Han ter Heegde (l) en Catherine Keyl leggen de eerste krans
Burgemeester Han ter Heegde (l) en Catherine Keyl leggen de eerste krans Foto: Peter Wegman

Catherine Keyl spreekt publiek toe tijdens dodenherdenking Muiderberg

Buurt / wijk

MUIDERBERG - Presentatrice Catherine Keyl heeft tijdens de 4 mei-herdenking in Muiderberg het publiek toegesproken. Ook burgemeester Han Ter Heegde was hierbij aanwezig. Ze legden samen de eerste krans. 

De dodenherdenking in Muiderberg is anders verlopen dan in voorgaande jaren. Voorafgaande aan de traditionele 4 mei-herdenking op de Brink, werd een stille tocht gehouden vanaf de joodse begraafplaats aan de Googweg.

Belangstellenden werden om 19.00 uur verwacht bij het Holocaustmonument, waar wordt stilgestaan bij de moord op de meer dan 100.000 joodse Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog. Het monument staat symbool voor de tienduizenden joden die in de oorlog vanuit Amsterdam naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd. Harry Mock, een van de gidsen, die ruim vijftig jaar in Muiderberg woonde en aan de wieg stond van de Dorpsraad, het Lieftinckmonument en Swing op de Brink, gaf een toelichting. Op de Joodse begraafplaats liggen zijn moeder en drie van zijn grootouders begraven.

(Tekst loopt door onder de foto)

Harry Mock geeft een toelichting. Foto: Peter Wegman

De begraafplaats was vanaf 18.30 uur geopend. Na afloop werd er naar de Brink gewandeld, waar om 19.30 uur de gebruikelijke herdenking begon. Hoofdspreker was dit jaar presentatrice en documentairemaakster Catherine Keyl. De oud-inwoonster van Muiderberg is - naast het presenteren van tal van tv-programma’s - vooral bekend geworden van de dagelijkse tv-show Catherine. Tegenwoordig is te zien en te horen in diverse talkshows. Aan het eind van de bijeenkomst, na de twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus, werd er door Keyl en de burgemeester Han ter Heegde een krans gelegd bij het monument ‘de Levensboom’. De muzikale begeleiding was traditiegetrouw in handen van Muziekvereniging G.A. Heinze.

(Tekst loopt door onder de foto)

Catherine Keyl spreekt de aanwezigen toe. - Foto: Peter Wegman

De stoet loopt door Muiderberg richting de begraafplaats. - Foto: Peter Wegman 

Uit de krant