De grootte van een landhuis ten opzichte van de nu vergunde woontoren.
De grootte van een landhuis ten opzichte van de nu vergunde woontoren. Foto: VVG

Bezwaar tegen woontoren Driftweg ingediend door Vrienden van het Gooi

Buurt / wijk

NAARDEN - De gemeente Gooise Meren heeft het eerste bezwaarschrift tegen de woontoren aan de Driftweg in Naarden net over de grens met Huizen binnen. Dit is ingediend door de Vrienden van het Gooi.

“In de pers zijn inmiddels veel artikelen verschenen over dit omstreden bouwwerk. Smaken en reacties verschillen, super-de-luxe hightech versus monsterlijk. Wie het een aanwinst voor de buurt noemt, vergeet de natuur als buurman”, laat de vereniging weten. “Het is een te groot gebouw op deze plek en dan doet mooi en bijzonder er niet meer toe. Maar als juridisch argument red je het daarmee niet.”

Bezwaar ingediend
“Nu de vergunning verleend is kan er bezwaar worden ingediend. De Vrienden van het Gooi zijn al ruim een jaar bezig met de voorbereidingen en hebben in het archief in Naarden en achter de pc relevante documenten gezocht en uitgeplozen. Vandaag wordt het resultaat gepresenteerd, het bezwaarschrift is verzonden. Er zal door diverse belanghebbenden met belangstelling naar worden gekeken vermoeden wij.”

Nooit gebouwd
In de Kuil is nooit gebouwd, er zijn wel heel veel plannen ingediend. Het begon met paarden, een plan voor een stoeterij met bedrijfswoning. “Er is geprobeerd deze niet gebruikte vergunning er weer af te krijgen omdat nieuwe bebouwing in het buitengebied ongewenst was. Volgens de gemeente moest een niet uitgevoerd bouwplan gezien worden als een bestaande woning, het bouwvlak bleef”, stelt Vrienden van het Gooi.

Ongewenste verstedelijking
“De bouw van twee woningen op deze plek werden afgewezen als ongewenste verstedelijking. Uiteindelijk wilde de gemeente meewerken aan de vergunning voor een landhuis. Omdat dit ontwerp voor het nieuwe bestemmingsplan te groot was en het op een andere plek moest komen is er met ontheffing van de provincie een speciale uitzondering voor gemaakt. Boeiend is de ontdekking dat de bestemming van het bouwvlak daardoor verwijst naar het formaat woningen in Bikbergen. De mogelijkheden zijn nu niet ruimer dan destijds. Dat de gemeente nu ineens geen belemmering meer ziet in het volume van het gebouw betekent dat zij de historie van het dossier niet kent.”

Landelijke uitstraling
“Wij hebben het opgezocht en doen daar een beroep op. Ook houden wij vast aan de norm van het bestemmingsplan: een landelijke uitstraling en twee bouwlagen met een kap. Als wij gelijk krijgen is er ook een beperking in het volume aangetoond. Ook vragen vragen wij ons af waarom de welstandsbepalingen zijn genegeerd.”

Vrienden van het Gooi hoopt van harte dat veel inwoners uit het Gooi hen willen steunen. Met meer leden staan zij sterker in de strijd. “Als de overheid tekortschiet is een burgerinitiatief de laatste redding. Geïnteresseerden kunnen het bezwaarschrift en nog veel meer informatie vinden op de website: vriendenvanhetgooi.nl.”

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Tim Kliphuis & Rosenbergs in Tindalvilla in Bussum Cultureel 20 mei, 09:00
Afbeelding
Treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Bussum-Zuid ligt plat Algemeen 19 mei, 17:12
Afbeelding
Bussumse Wereld BBQ komt eraan Buurt / wijk 19 mei, 16:30
Afbeelding
De Wilhelminakerk wil een plek zijn voor het hele dorp Benefietconcert voor Wilhelminakerk Algemeen 19 mei, 16:20
Afbeelding
Officier van justitie: 'Eerst straf, dan behandeling' Bussumer die handelde in harddrugs wordt niet geschorst uit voorarrest Politie 19 mei, 15:00
Afbeelding
Midden-Nederland kampt met politietekort, ook Huizer burgemeester heeft zorgen Politie 19 mei, 10:01
Afbeelding
Betsasel: 'Het was aangrijpend en overweldigend' Onderscheidingen uitgereikt aan nabestaanden redders familie Veffer Cultureel 19 mei, 09:00
Afbeelding
Wethouder Boudewijnse opent nieuwe inspiratiekas bij de Groene Ruijter ‘Mooie mix natuurverrijking en werkgelegenheid’ Natuur en Milieu 18 mei, 15:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief