Terugkeer van ornament op Utrechtse Poort

Buurt / wijk

NAARDEN - Nog altijd is er een kleine 9.000 euro nodig voor het ornament op de Utrechtse Poort. “Het meeste geld is binnen”, vermeldt de website van Vereniging Vestingstad Naarden. De terugkeer van de trofee is een initiatief van inwoners Joop Kruijswijk en Wim Kloosterman. 

Het ornament, ook wel frontispice genoemd, is in 1944/1945 om onbekende reden van de stadsingang verdwenen. Het is nog slechts te zien op oude prentbriefkaarten en tekeningen. Om op de poort een gereconstrueerde versie van de trofee aan te brengen benaderden initiatiefnemers Kruijswijk en Kloosterman al in december 2018 eigenaar Monumentenbezit. Die organisatie toonde zich enthousiast, maar stelt kwalitatieve eisen aan de reconstructie die rond de 51.000 euro gaat kosten. Beeldhouwer Willem Noyons (www.replique.nl) uit Utrecht heeft inmiddels aangeboden mee te werken aan de realisatie van het ornament.

Met ludieke acties hebben de twee voorvechters de inwoners van hun stad in het Gooi sindsdien over hun project geïnformeerd. Zo stond tijdens carnaval 2019 een door hen zelf gemaakte replica bovenop de poort. Ook via deze krant hebben ze al meerdere oproepen gedaan. Telkenmale druppelden de giften binnen. Het voornemen de Utrechtse Poort weer te verrijken met een trofee is voorgelegd aan de commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed van de gemeente Gooise Meren, waartoe Naarden behoort. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft het plan gezien. Beide hebben met instemming gereageerd. Wilt u een financiële bijdrage leveren? Dat kan via NL73 ABNA 0538666048 o.v.v. Utrechtse Poort t.n.v. J.H.H. Kruijswijk.

Uit de krant