Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Grachtengroene fietsbruggen op plek gehesen

Buurt / wijk

NAARDEN - De fietsbruggen op de Oud Blaricumerweg zijn vandaag op hun plek gehesen. Dat betekent overigens niet dat ze al klaar zijn voor gebruik.

“Ze moeten nog verbonden worden met de landhoofden”, zegt Robert de Vor van de gemeente Gooise Meren. Ook andere werkzaamheden, waaronder het asfalteren, moeten nog gebeuren. De oplevering is nog altijd voor de daags voor Kerstmis. 

De spiksplinternieuwe bruggen kunnen straks weer honderd jaar mee, zegt De Vor. Ze zijn gemaakt van composiet op basis van glasvezel. Ze wegen twaalf ton per stuk. Vandaag hingen ze aan een hijsjuk van nog eens drie ton, maar de machinist leverde puik werk. De grachtengroene bruggen (”ze staan nu nog ‘los’ op brugpilonen”) hebben een zwart wegdek en passen perfect bij de kleuren van de twee dienstwoningen voor de brug. Ook de lantaarnpalen krijgen deze donkergroene (”tegen zwart aan”) kleur.

Betonnen tafel

Over de boogbrug, een rijksmonument die dateert uit het begin van de vorige eeuw en ontworpen is door de architect K.P.C. de Bazel, is een betonnen tafel gemaakt. “Die neemt de verkeersbelasting over en voert de krachten af, zodat de brug geen belasting meer krijgt te verduren.” Door aanpassingen in het verleden waren bepaalde stijlkenmerken van de brug helaas niet meer goed zichtbaar, maar straks zijn deze juist weer beter in beeld. 

De werkzaamheden die 23 augustus jl. zijn begonnen duren in totaal vier maanden. Dat komt omdat de gemeente Gooise Meren diverse noodzakelijke werkzaamheden op de route Oud Blaricummerweg/Bollelaan tegelijk uitvoert. Zo zijn er ook al diverse kabels en leidingen omgelegd en worden er nog verkeersremmende maatregelen (drempels en plateaus) aangelegd. Ook wordt een nieuwe asfaltdeklaag aangebracht. Met het combineren van de werkzaamheden wil de gemeente voorkomen dat de weg meerdere keren moet worden afgesloten.

Uit de krant