De Emmaschool in 2015.
De Emmaschool in 2015. Foto: Archief

Kritische opmerkingen van omwonenden Emmalocaties opgenomen in Projectopdracht

Buurt / wijk

BUSSUM - De projectopdracht Emmalocaties is na inbreng van betrokken bewoners aangescherpt. Het ligt nu ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad die er op 23 juni over praat. Na een besluit over de Projectopdracht volgt een gezamenlijk traject met bewoners tot het maken van een Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE).

De voormalige locaties van de Koningin Emmaschool aan de Fortlaan, de locatie van de noodlokalen aan Slochterenlaan en het naastgelegen speelveld, krijgen een nieuwe invulling. Samen met de bewoners stelt de gemeente Gooise Meren vast wat er op deze locaties nodig en gewenst is. Uit het participatietraject dat in september vorig jaar begon kwam een concept Projectopdracht voor de ontwikkeling van de Emmalocaties tot stand. In maart konden inwoners op deze concept Projectopdracht reageren.

Veel reacties

Vanaf 12 maart 2021 konden inwoners en belanghebbenden reageren op de concept Projectopdracht. “We ontvingen vanuit meer dan honderd verschillende adressen reacties”, laat de gemeente weten. De reacties maken inzichtelijk in welke mate men zich herkent in de verschillende onderdelen en welke vragen er leven. 38 procent van de mensen die reageerden, is tevreden tot zeer tevreden over de concept Projectopdracht. Ongeveer eenzelfde aantal mensen is neutraal (niet tevreden en niet ontevreden). 14 procent gaf aan ontevreden te zijn en 6 procent zeer ontevreden. “Ik vind het ontzettend goed dat veel inwoners hun betrokkenheid hebben getoond”, zegt wethouder Nico Schimmel. “We hebben ook goed naar inwoners geluisterd en de Projectopdracht op basis daarvan aangescherpt. Ik kijk met heel veel tevredenheid terug op het proces tot nu toe en ik verwacht dat we met elkaar nog hele mooie stappen gaan zetten.”

Aanscherpingen

Er zijn veel reacties gekomen en zorgen geuit over mogelijke hoogbouw aan de Slochterenlaan. Het uitgangspunt van het project blijft de ruimtelijke kwaliteit. In de Projectopdracht is naar aanleiding van de reacties nu aangegeven dat de ontwikkelpotentie van de beide locaties wordt bepaald aan de hand van de mogelijkheden binnen het beschermd dorpsgezicht en de groenstructuren. ‘Bebouwing tot en met drie bouwlagen is (voor beide locaties) het uitgangspunt. Alleen ter hoogte van de galerijflat aan de Slochterenlaan onderzoeken we de ontwikkelpotentie tot en met maximaal 4 bouwlagen.’ Hoogbouw (vijf lagen of meer) is uitgesloten.

Ook werd er geen uitspraak gedaan over hoe de sociale woningbouw verdeeld moet worden over de twee locaties. Op beide locaties kan sociale woningbouw ontwikkeld worden en dat is ook het uitgangspunt. De Projectopdracht zegt daar nu over: ‘Van wat wij bouwen is tenminste een derde sociale huur en beide locaties dragen daaraan bij’. Tevens ontbraken in de concept Projectopdracht uitgangspunten voor zowel het parkeren als de Verkeersafwikkeling. Deze zijn toegevoegd. 

Het volledige overzicht van de reacties en wat daar mee is gedaan, is terug te vinden in de Reactienota.

Behandeling raad

De gemeenteraad praat op 23 juni in Het Gesprek bij Gooi TV voor het eerst over de Projectopdracht. Afhankelijk van deze bespreking volgt daarna de meningsvormende of besluitvormende raadsvergadering.

Na een besluit van de gemeenteraad over de Projectopdracht gaat een Ontwikkelteam - bestaande uit vier bewoners, een gemeentelijke projectleider, een stedenbouwkundig specialist, een communicatie- en participatieadviseur en een onafhankelijke begeleider - aan de slag met het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE). Hierin wordt de Projectopdracht op alle onderdelen concreet gemaakt. Dit gebeurt ook weer zoveel mogelijk in co-creatie met inwoners, zoals dat bij de Projectopdracht ook is gedaan.

Uit de krant