In dit gebied is alcohol verboden.
In dit gebied is alcohol verboden. Foto: gemeente Gooise Meren

Alcoholverbod vanaf morgen van kracht in Naarden-Vesting

Buurt / wijk

NAARDEN - In het openbare gebied van en rond Naarden-Vesting geldt vanaf morgen 18.00 uur een alcoholverbod. Het is dan verboden om in de vesting tussen 18.00 en 6.00 uur alcohol te gebruiken of in het bezit te zijn van aangebroken verpakkingen (blikjes, flessen, et cetera) alcoholhoudende drank. Terrassen zijn uitgesloten van de verboden.

Het alcoholverbod is noodzakelijk om de regionale aantrekkingskracht en het grensoverschrijdend gedrag van met name jongeren (uit de hele regio) tegen te gaan. De overlast doet zich niet alleen rond Vestingwallen voor, maar ook in het woongebied. Het verscherpt toezicht in en rond de Vesting was al van kracht. Dit toezicht wordt uitgevoerd door de politie, boa’s en een particulier beveiligingsbedrijf. 

Overlast indammen

Het college van burgemeester en wethouders heeft hiertoe besloten om de overlast van groepen jongeren die zich met enige regelmaat in de vesting ophouden in te dammen. Deze jongeren zijn luidruchtig, laten veel rommel achter, plegen vernielingen en worden, onder invloed van alcohol, soms agressief. Hierdoor staat voor de bewoners de leefbaarheid van het gebied onder druk. Het gedrag van jongeren op de avond van Koningsdag was voor het college aanleiding om met maatregelen te komen. Toen liep de overlast zo uit de hand dat de politie moest ingrijpen. De focus van de handhaving ligt op de overlast door jongeren en niet op de bewoners van Naarden-Vesting. Het aanwijzingsbesluit is gepubliceerd op officielebekendmakingen.nl. Bezoekers worden middels tekstkarren op het verbod gewezen.

Het aanwijzingsbesluit is gepubliceerd op officielebekendmakingen.nl. Bij alle ingangen van Naarden-Vesting wordt het verbod kenbaar gemaakt met bebording of tekstkarren. Tevens wordt het bewonersplatform Naarden-Vesting actief geïnformeerd en wordt aandacht geschonken aan het verbod via diverse (sociale) media en op de website van de gemeente. De gemeenteraad is vandaag door het college geïnformeerd via een raadsmededeling.

De komende maanden wordt gemonitord wat de effecten van het  alcoholverbod in Naarden-Vesting zijn. Het verscherpte toezicht wordt de komende maanden op basis van de resultaten aangepast op de actuele situatie. Op basis van de resultaten van het alcoholverbod wordt op een later moment bepaald of een aanpassing van maatregelen noodzakelijk is. 

Uit de krant