Wethouder Barbara Boudewijnse helpt een handje met de aanleg van de eerste buis.
Wethouder Barbara Boudewijnse helpt een handje met de aanleg van de eerste buis. Foto: Ton Kastermans Fotografie

Eerste buis Warmtenet Muiderberg aangelegd

Buurt / wijk

MUIDERBERG - De eerste warmtebuis van Warmtenet Muiderberg is vanmorgen aan de Eikenlaan aangelegd. De buis wordt gezien als een belangrijke mijlpaal en startpunt van de aanleg van aquathermie in het dorp.

Wethouder Barbara Boudewijnse: “De belangrijke eerste stap is gezet om uiteindelijk heel Muiderberg van het aardgas af te halen. Het is geweldig hoe in samenwerking met de Muiderbergers, Wattnu, de gemeente en alle technische partners dit project goede voortgang maakt.” In 2026 maken de inwoners van Muiderberg gebruik van aquathermie.

Warmtekoude opslag

Het warmtenet Muiderberg wordt in fases aangelegd. Met aquathermietechnieken wordt de warmte uit het IJmeer in de zomer opgeslagen in een warmtekoude opslag. ‘s Winters wordt dit warme water eruit opgehaald en benut voor de aanvoer van water van ongeveer 15 graden. Het water wordt daarna door warmtepompen opgewarmd naar 70 graden. Met het warmtenet wordt water van 70 graden naar de huizen gebracht om deze te verwarmen en van warm kraanwater te voorzien. 

“Ik ben erg blij dat de bewoners ervoor hebben gekozen om de buizen door hun voortuinen tot aan de gevel aan te laten leggen. De komende tijd zullen we veel naar buiten gaan treden om alle Muiderbergers uit te leggen wat we aan het doen zijn en mee te nemen in de volgende stappen. Met deze eerste stap wordt het warmtenet ook echt tastbaar”, zegt Hette Zijlstra, initiatiefnemer van het warmtenet.

Lees meer over het project: ‘Aquathermieproject Muiderberg gaat van start’

Uit de krant