Ondernemer Bleeker en de burgemeester onthullen de aed onder het toeziend oog van wethouder Boudewijnse.
Ondernemer Bleeker en de burgemeester onthullen de aed onder het toeziend oog van wethouder Boudewijnse. Foto: © Bob Awick

Ondernemer Sjoerd Bleeker schenkt aed aan gemeenschap

Buurt / wijk

BUSSUM - Het centrum van Bussum is sinds vanmiddag een aed rijker. Burgemeester Han ter Heegde en wethouder Barbara Boudewijnse hebben het apparaat, dat aan de gevel van De Schoenmakerij aan de Havenstraat hangt, onthuld. De aed is een geschenk van ondernemer Sjoerd Bleeker aan de Bussumse gemeenschap. Daarmee is een volledige dekking van het AED-netwerk in Gooise Meren weer een stapje dichterbij.

Bleeker werd op het idee gebracht door een oproep van inwoner Ed Baas om de laatste ‘blinde vlekken’ in Gooise Meren in te vullen. Bleeker besloot de aed zelf aan te schaffen en deze een openbaar toegankelijke plek geven, namelijk zijn eigen winkelgevel. Omdat Bleeker de aed niet verzekerd kreeg, benaderden de twee heren de gemeente voor hulp. Die is geboden in de vorm van een garantstelling. Probleem opgelost, de aed kan worden opgehangen. Bleeker is opgetogen: “We weten allemaal: deze apparaten zijn hartstikke nodig! Op deze manier wordt er weer een blinde vlek ingevuld en hebben we ook in Covid-19 tijd een beetje positief nieuws te melden.”

Aantal AED’s

Het netwerk in Gooise Meren is op een haar na dekkend. Op de website van de gemeente is informatie te vinden over de plekken waar nog aed’s nodig zijn en over wat buurtgenoten kunnen doen om op die plekken een aed te plaatsen (gooisemeren.nl/mijn-wijk/aed). Ook op Hartslagnu.nl kunnen inwoners checken waar nog aed’s nodig zijn. De gemeente plaatst niet zelf aeds, daarvoor is de hulp van inwoners hard nodig. Als op iedere halve kilometer een werkende aed beschikbaar is, dan redden we daar als samenleving levens mee.

Reanimatiecursus

Iedereen mag een aed bedienen, maar het is wel beter om eerst te leren hoe je ermee om moet gaan. Dat kan tijdens een reanimatiecursus, waar geleerd wordt hoe je de aed moet aansluiten en bedienen. Inwoners kunnen zich aanmelden voor een cursus door te mailen naar aed.Gooisemeren@rodekruis.nl. De kosten voor de cursus worden bijna altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Inwoners met een reanimatiediploma kunnen zich aanmelden als burgerhulpverlener.

Burgerhulpverleners

In Gooise Meren zijn op dit moment 591 inwoners aangemeld als burgerhulpverlener. Dat is genoeg voor een dekkend netwerk, maar meer is ‘als elke seconde telt’ beter. Inwoners die een reanimatie- of EHBO-diploma hebben kunnen zich als burgerhulpverlener aanmelden via hartstichting.nl of hartslagnu.nl. Zij worden dan in het reanimatie-oproepsysteem van HarslagNu opgenomen. Bij een hartstilstand in je buurt krijgt de burgerhulpverlener via zijn mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan. Ook krijgt hij of zij door waar een aed opgehaald kan worden. Meestal is een burgerhulpverlener sneller bij het slachtoffer dan de ambulance.

Uit de krant