Afbeelding

Bewoners en gemeente ontwikkelen samen oude Emmaschool-locaties

Buurt / wijk

BUSSUM - Er is ruimte voor een nieuwe invulling op de plekken waar tot eind 2018 de Koningin Emmaschool stond. Het gaat om de locaties in het Spiegel in Bussum aan de Fortlaan/Floralaan en de Slochterenlaan inclusief het speelveld. De gemeente wil samen met bewoners en belanghebbenden de projectopdracht maken.

Het is de eerste keer dat bewoners hun stempel kunnen drukken vanaf het prille begin van de planvorming. In ieder geval komen er woningen bij. Maar in gezamenlijkheid wordt bepaald wat er precies ontwikkeld moet gaan worden, meldt de gemeente Gooise Meren in een persbericht.

Vertrekpuntnotitie

Vaak liggen bij gebiedsontwikkelingen vooraf al project specifieke kaders vast in een projectopdracht en volgen er in de participatiegesprekken over de verdere invulling van het project. Dit keer vinden de gesprekken al plaats voordat de opdracht er ligt, in de 0-fase van het project. Omwonenden en andere belangrijke partners worden uitgenodigd om intensief mee te werken aan de projectopdracht. Niet alles is mogelijk, daarom geeft het college een vertrekpuntnotitie mee. Hierin wordt de begrenzing aangegeven vanuit de thema’s uit het college uitvoeringsprogramma: duurzaam, sociaal, veilig en vitaal.

“Zowel het college van B en W als de gemeenteraad vinden het belangrijk om inwoners vroegtijdig te betrekken bij ontwikkelingen in hun woonomgeving”, vertelt wethouder Nico Schimmel. “Dat is precies wat we met deze aanpak doen. Ik zie er dan ook naar uit dat bewoners met ons meedoen en meedenken. Zo kunnen we samen tot een mooi eindresultaat komen.”

Uitdaging

De uitdaging is te komen tot een ontwikkeling die aantrekkelijk is voor een diverse groep mensen om er te blijven of te komen wonen, werken, spelen en elkaar te ontmoeten. Direct omwonenden van de betreffende locaties ontvangen een brief met informatie en een vooraankondiging voor bijeenkomsten die op zaterdag 26 en maandag 28 september aanstaande worden gehouden. De bijeenkomsten vinden plaats in het gebouw aan de Fortlaan 9, onder voorbehoud van de dan geldende rijksmaatregelen inzake COVID-19 en het lokale coronaprotocol voor bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten vindt een verkenning plaats van onder andere onderwerpen zoals: hoeveelheid bebouwing, voor welke doelgroep, type en uitstraling, invulling van groen, spelen en ontmoeten, andere (maatschappelijke) functies. Hieruit volgt een projectopdracht, waarover de gemeenteraad besluit. Ook worden vervolgacties afgesproken en de route die met een diverse groep mensen wordt bewandeld. 

 Vervolg

In dit hele proces tot aan realisatie trekken gemeente en bewoners samen op. Als de projectopdracht is vastgesteld (verwachting februari 2021) volgt een volgende fase waarin de opdracht vertaald wordt in een programma van eisen gevolgd door een ontwerp voor het gebied. Er gaan enkele jaren overheen voordat de nieuwe inrichting van de Emmalocaties helemaal is afgerond. Naar verwachting zal dat 2025 zijn.

Uit de krant