Afbeelding
Foto: PR

Buurtbewoner buitenspel in zaak villabouw Koningslaan

Buurt / wijk

BUSSUM - De Raad van State (RvS) heeft een hoger beroep van een buurtbewoner over de bouw van een villa aan de Koningslaan 29 in Bussum deze week verworpen. De Raad heeft de buurtbewoner als niet-belanghebbende aangemerkt. Zijn bezwaren zijn daarom niet verder in behandeling genomen.

De kwestie gaat over de verleende bouwvergunning voor de villa, die niet openbaar bekendgemaakt is door de gemeente. De gemeente is dat wel verplicht, om eventuele bezwaarmakers de kans te geven om de vergunning aan te vechten. Maar de omwonenden hoorden pas van de vergunning toen de villa er al lang en breed stond. De gemeente vond dat de buurtbewoners beter hadden moeten opletten. Ook al erkende de gemeente wel dat de vergunningverlening niet volgens de regels was gegaan, en dat dit niet hoort.

Een van de buurtbewoners stapte naar de RvS. Hij vindt niet dat de villa moet worden afgebroken, omdat de gemeente inspraakregels heeft geschonden, maar hij vroeg de Raad wel om een bestraffing van de gemeente. Volgens hem moest de Raad de gemeente dwingen om alle vergunningen voortaan openbaar aan te kondigen.

Maar de Raad komt aan dat oordeel niet toe. Allereerst moet de Raad namelijk kijken of een bezwaarmaker ook belanghebbende is. Als dat niet zo is, dan is een zaak voor de bezwaarmaker meteen al verloren. Andere bezwaren worden dan niet meer beoordeeld. Volgens de Raad wordt de buurtbewoner niet of nauwelijks in zijn belangen geraakt door de bouw van de villa. Hij woont op ruim 500 meter afstand. Hij zou alleen gedurende twee maanden last hebben gehad van een lichtschittering, die veroorzaakt kan zijn door het zinken dak op de villa aan de Koningslaan. Dat vindt de Raad niet zwaar genoeg wegen.

Uit de krant