Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché (Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché)

Filerijden bij overvolle afvalstations GAD

  Buurt / wijk

BUSSUM - "Er wordt geadviseerd om thuis te blijven, maar iedereen gaat lekker hobbyen." Dat zegt een verkeersbegeleider pal voor de ingang van het afscheidingsstation van de GAD in Hilversum maandagmiddag, terwijl een lange rij auto's wacht om het terrein op te mogen.

Die wachttijd bedraagt maandag rond 13.00 uur pakweg een half uur. Daarmee wordt duidelijk dat de oproepen van de GAD om het scheidingsstation te mijden nog weinig hebben opgeleverd. Wederom is filerijden bij het scheidingsstation op de Nieuwe Crailoseweg. 

Een lange rij voor de slagbomen, wat tot gevolg heeft dat het naastgelegen overlaadstation, waar de GAD het huishoudelijk afval vanuit de hele regio lost, minder goed bereikbaar is. "Wij moeten op het moment alle zeilen bijzetten om de primaire taken uit te voeren; huis aan huis inzamelen, legen ondergrondse containers, de bemensing van de scheidingsstations en de klantenservice. De overvolle scheidingsstations zijn op dit moment een lastige kwestie”, vindt de GAD. 

Begrip is er voor de mensen die hun oude bank wegbrengen. Er komen echter ook veel afvaldumpers langs die net de schuur of zolder hebben opgeruimd. "Dat bezoekje had wellicht ook uitgesteld kunnen worden", meldt een woordvoerder. Volgens de richtlijnen van het RIVM is het noodzakelijk om de hoeveelheid bezoekers aan het scheidingsstation te reguleren. "Maar mensen met slechts één doos hebben het ervoor over om een half uur in de file te staan. En dan nemen zij hun kinderen nog mee. Ze maken er gewoon een uitje van."

(Tekst gaat verder onder de foto)


En dus worden er maatregelen genomen. Zo mag nog maar een beperkt aantal auto's/personen tegelijk op het scheidingsstation, bezoekers moeten 1,5 meter afstand houden tussen elkaar en de medewerkers, er mogen maximaal twee personen per auto en geen kinderen onder de 18 het terrein op. "We vragen nogmaals nadrukkelijk om zoveel mogelijk het scheidingsstation te mijden. Kom je toch? Wees dan goed voorbereid en scheid thuis al zoveel mogelijk het afval zodat het bezoek snel verloopt. Onze medewerkers bepalen wanneer de laatste auto wordt toegelaten op het terrein, dit zal ongeveer een half uur voor sluitingstijd zijn.”

Om alles toch een beetje in goede banen te leiden, worden er dus verkeersregelaars ingezet. Ook mensen die normaal op kantoor werken, gaan nu de straat op. Een andere maatregel is dat de inzameling van gft tijdelijk is aangepast (was sinds 1 maart wekelijks, nu eens per 2 weken) en het mobiele scheidingsstation wordt momenteel ook niet ingezet. Met name het niet meer wekelijks ophalen van gft heeft geleid tot veel boze telefoontjes, weet de woordvoerder. "Maar wij zitten ook met ziekteverzuim", is de uitleg.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Zij hoopt dat de afvalstations open kunnen blijven, maar vreest dat wanneer de drukte niet ophoudt bepaalde maatregelen - als sluiting - net als bij de horeca worden opgelegd. 

De bezoekers van het afvalstation in Hilversum wachten rustige het moment af dat zij naar binnen mogen. De verkeersregelaars krijgen geen boze blikken of erger op zich gericht. En wie wegrijdt, is tevreden. "Ik ben het weer kwijt", zegt een man. "Dat was een half uurtje wachten wel waard."

Meer berichten