Afbeelding
Foto: Yvette de Vries

Plan voor dekkend aed-netwerk in Gooise Meren op tafel

Buurt / wijk

GOOISE MEREN - Er komt een dekkend aed-netwerk in Gooise Meren. De gemeenteraad zal woensdagavond groen licht geven voor een plan van aanpak om dit te realiseren.

Het besluit kost de gemeente komend jaar eenmalig 15.170 euro (campagnekosten plus kosten voor de buitenkasten van reeds bestaande aed's). Voor de jaren erna is structureel zo'n 10.000 euro beschikbaar, onder meer voor de campagnekosten plus eventuele risico's op diefstal.

Een aed (automatische externe defibrillator of hartstarter) is een draagbaar toestel dat gebruikt wordt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Steeds meer gemeenten, ook Gooise Meren, beseffen het belang van een dekkend aed-netwerk en nemen maatregelen. 

Al begin dit jaar kwam de gehele gemeenteraad met een voorstel aan het college van burgemeester en wethouders met een plan te komen voor zo'n dekkend 24/7 aed-netwerk. Daarbij was het de bedoeling dat er voldoende hulpverleners zijn om het netwerk overeind te houden.

Dat plan van aanpak is er nu, stelt het college. De gemeente kiest voor een gefaseerde aanpak voor de uitbreiding van het netwerk en heeft daarbij een faciliterende rol. Daarbij wordt ingezet op een samenwerking met het Rode Kruis en het werven van burgerhulpverleners en zorgen voor informatieverspreiding over aed-(opfris)cursussen.

Dat is van belang omdat het plaatsen van zo veel aed's pas zin heeft bij genoeg burgerhulpverleners. Bovendien moeten deze mensen ieder jaar een opfriscursus krijgen om geregistreerd te blijven. Overigens zijn deze mensen altijd op vrijwillige basis actief.

Daarnaast komt er een samenwerking met HartslagNu (de Hartstichting, de regionale ambulancevoorzieningen en Stan). Deze stichting krijgt een subsidie en daarvoor krijgt de gemeente toegang tot informatie over alle aed's en burgerhulpverleners in Gooise Meren. 

Belangrijke data daarin zijn bijvoorbeeld het aantal reanimatiegroepen, reactietijd per gebied en risicovolle locaties.De komende tijd bepalen de gemeente en het Rode Kruis hoe zij belangstellenden - ook verenigingen en scholen - voor de aed-(opfris)reanimatiecursussen zullen benaderen.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Alice (34) verruilt geboortestad Amsterdam voor Naarden: hoe is dat? Aarden in Naarden: Vrienden hoeven het niet te zeggen, toch? En het ov slaapt hier. Algemeen 11 aug, 15:00
Afbeelding
Bouw circulaire brandweerkazerne in Muiden gestart Buurt / wijk 11 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Dana Albers (25) vond het niet altijd makkelijk om de beste te zijn ‘Uit de put weer omhoog, in sommige gevallen red je zelfs levens’ Sport 11 aug, 09:00
Afbeelding
Overvaller Kruidvat in centrum Hilversum was geschminkt Politie 10 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
'Vreselijk, ik was er zelf ook kapot van' Voorwaardelijke taakstaf voor baasje agressieve hond na incident Erfgooiersstraat Politie 10 aug, 15:00
Afbeelding
Hitteprotocol GAD vanaf donderdag 11 augustus van kracht Algemeen 10 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
In Noord-Holland verdronken vorig jaar 14 mensen Deskundigen: ‘Let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen’ Algemeen 10 aug, 09:00
Afbeelding
Wiebe de Haan overleden na lang ziektebed Algemeen 10 aug, 08:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief