Raad van State kijkt weer uitgebreid naar plan Gooische Hockey Club
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bob Awick

Raad van State kijkt weer uitgebreid naar plan Gooische Hockey Club

  Buurt / wijk

BUSSUM - Het heeft erg lang geduurd. Maar nu, vijftien maanden na een eerdere zitting bij de Raad van State, lijkt het einde in zicht in de rechtszaak over de herinrichting van het complex van de Gooische Hockey Club. Maandag vond de vermoedelijk laatste zitting plaats bij de Raad in Den Haag.

Er is een goede reden voor die vertraging. Onafhankelijke adviseurs van de Raad van State constateerden dat het bestemmingsplan dat de herinrichting mogelijk maakt, veel gebreken vertoonde. Dat leidde tot aanvullende onderzoeken en uiteindelijk tot een sterk aangepast bestemmingsplan. 

Daar gaat de Raad zich vooral over buigen, meldde een van de staatsraden. Volgens een woordvoerder van de gemeente was daarbij het uitgangspunt dat de nieuwe situatie niet slechter mag worden voor de eigenaar van een naastgelegen woning aan de Bussummer Meerweg. “Dat was voor ons een must”, aldus de woordvoerder. 

Ook moet worden voldaan aan de regels van het zogeheten Activiteitenbesluit om de leefbaarheid in en bij de woning te garanderen. Volgens de staatsraad is daarmee eigenlijk al een aanvaardbare situatie ontstaan. En daarmee een grote kans dat de herinrichting zal worden goedgekeurd. 

Goed geluisterd
Veel bezwaren van de eigenaar van de woning, die er overigens niet zelf woont, zijn met het aangepaste bestemmingsplan al weggenomen. De gemeente Hilversum heeft dus goed geluisterd naar de bezwaren van de eigenaar en de kritiek van de adviseurs van de Raad.

Toch is volgens de advocaat van de eigenaar het nieuwe plan op onderdelen nog steeds niet goed. Zo is het lawaai van hockeyballen die tegen de boarding worden geslagen, niet in het plan geregeld. De vraag is of de Raad dit toelaat. Volgens de gemeente is dat niet nodig, omdat er al regels zijn die dat lawaai beperken.

Clubgebouw verplaatst
Voor de eigenaar is vooral het probleem dat het huidige clubgebouw wordt verplaatst. Dat gebouw vormt nu juist een beschermende buffer tegen het lawaai. In plaats van het clubgebouw komt er nu een speelveld op krap drie meter achter de tuin van de woningeigenaar. Overigens heeft de club wel toegezegd dat er een goede natuurlijke afscherming komt tussen het speelveld en de tuin. Die afscherming zou het lawaai ook iets beperken.

Ook de lichtinstallatie blijft voor de eigenaar een probleem. Volgens de raadsadviseurs is die installatie niet goed geregeld. De gemeente heeft dit advies niet overgenomen in het nieuwe plan. En dat leidde maandag ook tot kritische vragen bij de Raad. Daarnaast zijn de huidige lichtmasten illegaal geplaatst.

De uitspraak volgt binnen enkele maanden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>