De burgemeester mocht de opening verrichten.
De burgemeester mocht de opening verrichten. (Foto: Bob Awick)

Honderd jaar Brediuskwartier uitgebreid gevierd

  Buurt / wijk

BUSSUM Het honderdjarig bestaan van het Brediuskwartier is afgelopen weekeinde uitgebreid gevierd op de speelweide aan de Burgemeester s'Jacoblaan.

Gestart werd vrijdag met een openluchtbioscoop waarbij honderden buurtbewoners op hun kleedje naar de film kwamen kijken. Natuurlijk met popcorn en suikerspinnen.

Volle agenda
Zaterdag werd de dag geopend met muziek van showband ViJos die door de buurt liep. Daarna heette Simon Morsink, voorzitter van de Vrienden van het Bredius, iedereen welkom, waaronder burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren die als speciale gast aanwezig was, net als wijkwethouder Geert-Jan Hendriks.

Brediusfamilie
Gijs Bredius, de nog oudste levende nazaat van de Brediusfamilie, vertelde kort wat over de geschiedenis, waarna een minicabaret volgde en de lustrumvlag werd gehesen. Daarna kon de grote feesttaart worden aangesneden en was er taart en koffie voor iedereen. Oud-bewoners waren hiervoor ook uitgenodigd.
De feestelijke zaterdag werd met een Diner & Dansfeest afgesloten.

Kidsfestival
De dag erna was het Bredius kidsfestival in paradestijl. Kinderen van alle leeftijden konden zich vermaken met tal van activiteiten voor alle leeftijden, van knutselen tot voetbal- en dj-workshops. Ze konden ook met paard en wagen door de buurt, een speurtocht door 't Mouwtje doen en nog veel meer.

Scholen
Voor het feestelijke weekeinde had wijkwethouder Geert Jan Hendriks dinsdag al de aftrap gegeven van een schoolproject met het Technasium van het Goois Lyceum. Hierin staat de wijk in centraal. Van de leerlingen wordt een ontwerp verwacht van het Brediuskwartier over 100 jaar. Daarbij moet aandacht zijn voor duurzaamheid, veiligheid en betrokkenheid tussen alle generaties.

De KMS basisschool is daarnaast ook betrokken bij de viering. De school loopt met alle klassen de speciale Brediuswandeling, die in samenwerking met de Bussumse Historische Kring tot stand is gekomen.

Meer berichten