De gewraakte - en ondertussen gesloopte - villa.
De gewraakte - en ondertussen gesloopte - villa. Foto: Yvette de Vries

Raad van State heeft geen problemen met sloop en bouw aan Huizerweg

Buurt / wijk

BUSSUM - Erfgoedvereniging Heemschut heeft de laatste slag tegen de bouw van een kantoorpand aan de Huizerweg in Bussum verloren. De Raad van State verwierp woensdag de bezwaren tegen het bestemmingsplan waarin de bouw van het pand is geregeld. Voor het pand, dat nagenoeg voltooid is, moest een oude villa worden gesloopt.

Het ging de bond om die villa. Die was niet aangewezen als beschermd monument. Maar volgens woordvoerders van de bond maakte de villa deel uit van de cultuurhistorische waarde van de Huizerweg. En daar heeft de gemeenteraad van Gooise Meren te weinig oog voor gehad. Het kantoorpand tast volgens de bond de cultuurhistorische waarde ook aan.

Volgens de gemeente geldt die cultuurhistorische waarde alleen voor de Huizerweg zelf, want die maakt deel uit van een historisch stratenpatroon. Dat geldt niet voor de aanliggende bebouwing. De Raad van State is het daar mee eens. De bebouwing is geen onderdeel van beschermd dorpsgezicht. De villa had geen monumentale waarde.

De bond vroeg de Raad van State ook om een bestraffend oordeel over de gemeente, omdat die een onzorgvuldige procedure had gevolgd. Maar die bestraffing komt niet. Volgens de Raad van State heeft de gemeente geen regels overtreden.

Uit de krant