Aan de achterkant van het station moet de rust terugkeren
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deze sporen gaan weg, perron 3 komt te vervallen.
Deze sporen gaan weg, perron 3 komt te vervallen. (Foto: Jessica de Jong)

Aan de achterkant van het station moet de rust terugkeren

  Buurt / wijk

BUSSUM - Een tweede toegang, meer parkeerplaatsen, meer rekken voor fietsen, veel groen en ein-de-lijk eens een oplossing van de verkeersproblemen rond de Action aan de Slochterenlaan. Als de gemeente volgend jaar aan de slag mag met de leeggekomen grond achter station Naarden-Bussum moeten een hoop problemen worden opgelost. Er wordt nu gewerkt aan de plannen.

Voordat het eerste asfalt voor de parkeerplekken wordt gestort en de beugels voor de fietsenrekken worden neergezet, moet er nog een hoop gebeuren. Eerst gaat ProRail aan de slag. De spoorbeheerder staat een helse klus te wachten, waarvan vandaag (woensdag) het startschot wordt gegeven. Met het weghalen van een groot deel van de sporen en het aanpakken van de spoorwegovergangen gaat er wekenlang gewerkt worden, met als toppunt een ruim drie weken lange stremming van het treinverkeer rond augustus. Vooral dat laatste wordt even doorbijten voor veel treinreizigers, maar het werk aan het spoor is betrekkelijk snel klaar en wordt na komende zomer al afgerond. Halverwege volgend jaar gaat het stationsgebied zelf op de schop. De afgelopen maanden werd de plannen gemaakt aan de hand van wensen en aandachtspunten van buurtbewoners en andere betrokkenen. De gemeente heeft nu een eerste schets af.

Parkeerplaatsen en fietsenrekken
De grond van de weggehaalde sporen wordt straks vooral benut voor parkeerplaatsen, toegang tot het station en fietsparkeerplekken. "Aan de kant van de Zwarteweg komt straks de parkeerplaats voor auto's. We halen de parkeerplaats aan de kant van de Generaal de la Reijlaan en de Stationsweg weg om daar wat meer rust te brengen. Daar komen nu veel verkeersstromen samen, buurtbewoners hebben daar al langer zorgen over. Ongeveer op dat punt gaan we straks de fietsenrekken plaatsen. Er komen straks vijftienhonderd fietsparkeerplekken, zeshonderd meer dan nu", vertelt projectleider Jeroen Wolbrink namens de gemeente Gooise Meren. "Tussen de parkeerplaatsen en fietsenrekken komt straks de tweede toegang tot het station, omgeven door groen. Het moet een fijn plekje worden waar je natuurlijk het station kunt betreden, maar ook gewoon even lekker kunt zitten bijvoorbeeld. Het wordt eigenlijk een soort achtertuin. We verwachten dat straks een kwart van de reizigers van deze toegang gebruik gaat maken. Daarmee staat ook wel meteen vast dat de hoofdingang aan de voorkant ook echt de hoofdingang blijft."

Verkeersproblemen Action
Met het werk aan het spoor kunnen ook meteen de verkeersproblemen rond de Action aan de Slochterenlaan worden opgelost, zo hoopt de gemeente. Door de vele auto's en fietsers op de smalle weg, de parkerende klanten en de vrachtwagens met voorraad ontstaan er daar met regelmaat gevaarlijke verkeerssituaties. Dat moet straks tot het verleden behoren. "We gaan een ventweg aanleggen om de Slochterenlaan heen, zodat het verkeer straks verdeeld wordt. Bovenal wordt dat een fietsstraat met auto's te gast. We slaan echt meerdere vliegen in een klap", aldus Wolbrink.

De komende weken wordt er nog heel wat geschaafd aan de eerste planschetsen. De plannen gaan over een half jaar ter goedkeuring naar de gemeenteraad. Als de raad akkoord gaat, start het werk aan de metamorfose halverwege volgend jaar. Een half jaar later moet het hele stationsgebied opgeleverd worden. Tussen het afmaken van het werk aan het spoor en de start van de metamorfose blijft het terrein braak liggen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>