De werkzaamheden voor de nieuwe woonwijk zijn gaande.
De werkzaamheden voor de nieuwe woonwijk zijn gaande. Foto: GEM Crailo

‘Bijzondere Gooise vrouwen’ is thema voor straatnamen in nieuwe wijk Crailo

Buurt & wijk

GOOISE MEREN - Mie Richter-Schaapherder, Geertje Wielema, Anna Singer-Brugh of Léonie Sazias. Het zijn enkele namen op de lange lijst met daarop 29 bijzondere Gooise vrouwen naar wie mogelijk een straat in de nieuwe woonwijk Crailo wordt vernoemd. 

Buurtschap Crailo - gelegen in de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren - wordt een woonwijk waar 590 woningen en een deel bedrijvigheid komt. Een nieuwe woonwijk betekent nieuwe straten en nieuwe fiets-/voetpaden. En natuurlijk hebben die nieuwe straten en paden ook een passende naam nodig.

In het geval van Crailo is bijzondere Gooise vrouwen het gekozen thema. Elke gemeente heeft, in afstemming met de erfgoedverenigingen en de straatnamencommissies, een aantal namen aangeleverd. De longlist bestaat uit 29 namen van bijzondere vrouwen. 

Zo zijn er vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzondere daden hebben verricht, maar op de lijst staat ook Cissy van Marxveldt, een schrijfster van vooroorlogse meisjesboeken die geboren is in 1889. Voor zover mogelijk is er onderzoek gedaan naar nabestaanden en om toestemming gevraagd om de naam van hun familielid te mogen gebruiken. Op de website www.crailo.nl/stem+nu+mee staat er bij iedere naam een kort verhaal waarom deze vrouw bijzonder is.

Van 29 naar 10

Niet alle 29 namen zijn ook daadwerkelijk nodig in het buurtschap. GEM Crailo, eigenaar van de Crailo gronden, heeft er in eerste instantie tien nodig. De rest van de namen komt op de reservelijst. Om te bepalen welke tien namen het meest aanspreken houdt de GEM een online peiling. Iedereen die geïnteresseerd is kan meedoen en kan stemmen om een persoonlijke top drie door te geven.

Meedoen met de peiling kan via de website www.crailo.nl/stem+nu+mee. Stemmen kan tot en met 31 oktober. Na afloop wordt de top 10 bekend gemaakt op de website van Buurtschap Crailo.


Uit de krant