V.l.n.r. Co-founder Sundo Ybe Heemskerk, wethouder Nico Schimmel en een vertegenwoordiger van Sundo bij de opening gister.
V.l.n.r. Co-founder Sundo Ybe Heemskerk, wethouder Nico Schimmel en een vertegenwoordiger van Sundo bij de opening gister. Foto: Bob Awick

Slimme zonnebrandpaal op zwemstrand Naarderbos geïnstalleerd: ‘Smeeradvies en gratis zonnebrandcrème’

Bedrijven

NAARDEN - Wie kent het niet? Je vergeet je zonnebrandcrème en komt na een zonnige dag knalrood thuis. Op het zwemstrand in het Naarderbos staat daarom vanaf heden een ‘zonnebrandpaal’. Bezoekers kunnen daar gratis zonnebrandcrème pakken. De paal staat tot en met 30 september op het strand. 

Gisteren was de opening en het apparaat kon meteen in gebruik worden genomen. Wethouder Nico Schimmel had de eer en was omringd door medeoprichter van Sundo Ybe Heemskerk en andere representanten. De paal is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeente en Sundo, een bedrijf dat zich inzet voor een ‘zonveilige’ toekomst.

Meteen bij aankomst op het strand kunnen bezoekers zich insmeren met zonnebrandcrème met beschermingsfactor 30 om hun huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. De zonnebrandpalen geven een smeeradvies op basis van de zonkracht, zodat je weet wanneer je je huid extra moet beschermen. 

Huidkanker

Veel mensen smeren zich niet voldoende in. Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Maar liefst één op de vijf mensen ontwikkelt een vorm van huidkanker. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. Toch smeren veel mensen zich niet voldoende in tijdens een dag op het strand, bijvoorbeeld omdat ze hun zonnebrandcrème vergeten zijn. Met de zonnebrandpalen wil het bedrijf Sundo, in samenwerking met de gemeente Gooise Meren, daar verandering in brengen. Naast voldoende smeren zijn er nog twee belangrijke tips om de kans op huidkanker te verkleinen: zoek de schaduw op en draag beschermende kleding zoals een hoedje, kleding met een UV-filter en om de ogen te beschermen een zonnebril. 

Smeeradvies

De slimme zonnebrandpalen werken op zonne-energie en meten de weersomstandigheden, zoals de luchtvochtigheid, luchtdruk, temperatuur en UV-index (het risico om te verbranden). Op basis van de UV-index toont de paal een smeeradvies. Vanaf UV-Index 3 is insmeren belangrijk, na 25 minuten kan een onbeschermde huid al rood kleuren. In Nederland is dit vaak het geval vanaf april tot en met september. Smeren dus!

De zonnebrandpaal is ontwikkeld voor de openbare ruimte. Door zijn gewicht van vijfhonderd kilo, lengte van drie meter en stalen dispenser is hij beter bestand tegen vernieling. Daarnaast zijn er anti-misbruiksystemen aanwezig: zonnebrandcrème tappen is niet mogelijk. ’s Avonds en ‘s nachts kan ook geen gebruik gemaakt worden van de paal. Deze schakelt zichzelf aan/uit.

In 2023 is het bedrijf Sundo verantwoordelijk voor diverse operationele aspecten, zoals transport (heen en terug), installatie, personalisatie naar wens van de gemeente Gooise Meren, het leveren van de zonnebrandcrème (1.500 smeerbeurten per maand per zonnebrandpaal), aansprakelijkheid en het werkend houden van de zonnebrandpaal.

Uit de krant