Afbeelding
Foto: Jaap van Hassel

Bussumse Bakkerij Van Breemen ontvangt Zilveren Legpenning

Bedrijven

BUSSUM - De Bussumse bakkerij Van Breemen heeft de Zilveren Legpenning van de gemeente Gooise Meren ontvangen. Burgemeester Han ter Heegde overhandigde de penning vanavond aan eigenaar Marc van Breemen.

De gemeenteraad kent de onderscheiding toe vanwege het 100-jarig bestaan van de bakkerij en de bijzondere maatschappelijke betrokkenheid van de eigenaar en zijn familie. 

Veel meer dan een bakkerij
De hoofdactiviteit van Bakkerij Van Breemen is natuurlijk het bakken van ambachtelijk brood en banket. Maar, haar rol in de Bussumse gemeenschap omvat nog veel meer dan dat. Het bedrijf was voor velen een plek om het vak te leren en werkervaring op te doen, vooral voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het bedrijf hebben vier generaties Van Breemen gewerkt. De bakkerij regelde jaarlijks dat sinterklaas met paard en wagen rondreed en dat kinderen konden meerijden met de kerstman in een arrenslee. Ook hielp het bedrijf mee bij het organiseren van de jaarlijkse fietsenrally van de St. Vitusschool, een evenement dat werd afgesloten met het bakken van poffertjes voor de deelnemers. En bij allerlei gelegenheden werd gezorgd voor gratis broodjes en versnaperingen.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: Jaap van Hassel

Meerdere leden van de familie Van Breemen hebben zich ingezet voor Muziekvereniging ViJoS. Ook daar werd vak een helpende hand geboden, bijvoorbeeld bij het onderhoud aan het gebouw of door te zorgen voor barbecues, oliebollen en sponsoring. Clubs en instellingen kregen regelmatig donaties of korting bij het bestellen. Het niet-verkochte brood van het bedrijf gaat sinds de coronacrisis naar de voedselbank. De huidige eigenaar, Marc van Breemen, was jarenlang betrokken bij Bussum Bewust. Hij hielp mee om een SRV-wagen om te bouwen voor de ondersteuning van ideële lokale campagnes. Hij is mede-organisator van de Wereldbarbecue, waarvoor hij de opbouw en uitvoering op de dag zelf regelt en veel materiaal en etenswaren beschikbaar stelt. Verder zorgde hij regelmatig voor hand- en spandiensten bij de avondvierdaagse én hij was de motor achter de winkeliersvereniging van de Laarderweg, waar de bakkerij gevestigd is.

De bakkerij gaat binnenkort sluiten
Op zaterdag 14 mei komt er een einde aan het bestaan van de bakkerij. Over de reden schrijft Marc van Breemen op zijn website: “Niet omdat ik ons vak niet meer leuk vind, ook niet om gezondheidsredenen of iets van dien aard. Wel omdat ik graag meer tijd voor mij privé wil hebben.”

Uit de krant